Още по темата

В двете богати северни италиански области Ломбардия и Венето днес гласуват на референдум за получаване на автономия.

Населението на двете области с административни центрове Милано и Венеция е общо 20 млн. души.

Регионалните власти претендират за повече пълномощия в управлението в различни сфери - от здравеопазването и образованието до социалната политика и регулирането на пазара на труда.

Референдумите имат консултативен характер и резултатът от тях няма да има преки последствия, тъй като италианската конституция предвижда, че определени степени на регионални пълномощия са възможни само чрез преговори с държавата.

450 000 излязоха на протест в Барселона

Каталуния ще отговори на испанското правителство в понеделник

Инициатори на допитванията са губернаторите на Венето Лука Дзайя, и на Ломбардия Роберто Марони, които са от опозиционната партия "Северна лига". Тази партия, която по традиция е съюзник на десноцентристката "Напред Италия" на експремиера Силвио Берлускони, винаги е отстоявала идеята за федерализъм.

Ако стремежите за автономия бъдат подкрепени от избирателите, лидерите на регионалните администрации - губернаторите, фактически ще получат народен мандат за начало на този процес.

Макар че признава законността на гласуването, правителството на Италия го смята за "безполезна политическа стъпка", тъй като конституцията позволява да се започнат преговори за автономия и без провеждането на референдум.

В сравнение с Каталуния, това е легитимен референдум, каза Матео Салвини, лидер на Северната лига, цитиран от "Блумбърг". "Полицията ще бъде в секциите, за да гласуват и да помагат на гласувалите. В Барселона, за съжаление, нещата завършиха с кръвопролития. Избрахме по-дълъг, по-труден път, но е по-сериозен", посочи Салвини.

Бившият премиер Силвио Берлускони, чиято партия "Форца Италия" подкрепя гласуването с "да", заяви, че референдумите ще се проведат "при пълно зачитане на националното единство, конституцията и законите" и добави, че победата би означавала по-ниски данъци. Берлускони призова подобни референдуми да се проведат във всички италиански региони.

В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски причини притежават автономен статут - Трентино-Алто Адидже, Вале д'Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата големи острова - Сардиния и Сицилия. Автономният статут, в частност, им позволява да задържат за себе си значителна част от събираните на техните територии данъци.

Във Венето по традиция има силни сепаратистки настроения (още от времето на разпадането на Венецианската република), а Ломбардия е икономически най-развитата област.

Гласуването ще продължи до 23 ч. местно време. В Ломбардия за първи път в Италия се използва система за електронно гласуване. 

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore