Още по темата

Темата за миграцията разедини евролидерите по време на среща на върха в Брюксел, което се провежда тази седмица. Напрежение имаше и извън обсъжданията. Около 2500 души протестираха пред сградите на европейските институции в града срещу настоящата миграционна политика на ЕС  с призиви за промяна.

Шествието премина покрай сградите на ЕП и ЕК, издигайки списъци с имената на загинали в Средиземно море мигранти. Правозащитни организации критикуват миграционната политика на ЕС, че утежнява страданието на стотици хиляди мигранти и бежанци, които се опитват до достигнат Европа през Средиземно море.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Германия и Италия и Холандия се обявиха против предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който определя квотите за бежанци като "разделителни и неефективни". Гръцкият премиер Алексис Ципрас, чиято страна се бори да управлява голям брой бежанци и мигранти, определи предлаганите мерски като "безцелни, ненавременни и безсмислени".

Пристигайки на срещата на върха в Брюксел, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "не може да има селективна солидарност" между държавите-членки на ЕС ". През 2015 г. Германия е предоставила убежище на повече от 1 милион търсещи убежище и подкрепя политиката за споделяне на бежанци чрез квоти, когато броят им може да претовари други страни.

"Нуждаем се от солидарност не само за регулиране и управление на миграцията", каза Меркел, "но също така се нуждаем от вътрешна солидарност". Германия е недоволна, че няколко държави членки няма да приемат бежанци дори и в случай на криза. Въпреки напредъка по въпроса за охраната на външните граници според канцлера Ангела Меркел е нужна повече солидарност на вътрешноевропейско равнище.

Източник: GettyImages/Guliver

Само три държави - Унгария, Полша и Чехия – застанаха плътно зад плана на Доналд Туск. Новият премиер на Чехия Андрей Бабиш заяви, че всеки опит да се наложат "безсмислени" квоти с мнозинство ще засили разединеннието в Европейския съюз. Полският му колега - Матеуш Моравецки аяви, че е щастлив, че съпротивата на Полша да позволи на бежанците да влязат в Европа изглежда придобива одобрение.

Страната, заедно с Чехия, Унгария и Словакия, обещаха 35 млн. евро за италиански проекти за защита на границата в Либия, като част от усилията на ЕС за спиране на потока от хора, които се опитват да направят опасния път за Европа.

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Унгария срещу квотното разпределение на бежанци

Италианският премиер Паоло Джентилони приветства финансовия принос, но заяви, че четирите държави все още трябва да приемат бежанци. "Ще продължим да настояваме, че е необходим ангажимент за преместване на бежанци".

ЕС не се стреми да направи заключения по този трънлив въпрос на срещата на високо равнище. "Разделенията са придружени от емоции, които затрудняват намирането на общ език и рационални аргументи за това разискване", каза Туск, като се позовава на пропастта на мнението за миграцията, но и на бъдещето на единната валута.

Лидерите на ЕС се споразумяха за задължителни квоти в разгара на миграционната криза през 2015 г. въпреки опозицията на четири централно и източноевропейски страни. Съюзът обсъжда дали да направи квотите постоянна характеристика на системата на ЕС за предоставяне на убежище, но предложенията постигат бавен напредък.