Още по темата

През септември в Германия се разгоря дискусия около няколко сексуални престъпления, за чиито извършители се предполага, че са чужденци или бежанци, пише "Дойче веле".

В понеделник в Бон започна процес срещу мъж от Гана, за когото се твърди, че през април е изнасилил млада жена пред очите на приятеля ѝ, с когото били на палатка.

В Лайпциг неизвестен извършител с южняшки черти брутално пребил и изнасилил джогърка. Друга джогърка пък била изнасилена в Бавария от нигериец с отхвърлена молба за политическо убежище. Пак в тази провинция едно 16-годишно момиче било изнасилено насред улицата – предполага се, че от афганистанци.

А във Фрайбург тече наказателен процес срещу бежанеца Хюсейн К., който (според самопризнанието му – бел. ред.) изнасили и уби 19-годишна студентка.

Осъдиха трима мигранти, изнасилили жена на живо във "Фейсбук"

Агенция ДПА подчертава, че редом с тези факти в медиите понякога се появяват и фалшиви или най-малкото тенденциозни новини по темата. Нека не забравяме освен това, че новото, по-строго законодателство срещу сексуалните престъпления автоматично увеличава числата. 

Вижте във видеото горе: Кои са страните с най-голям брой изнасилвания 

Повече извършени престъпления

Независимо от всичко това полицейската статистика показва лека тенденция нагоре. Според показателите за 2017 г. (които още не са официално публикувани), в Германия са регистрирани 6 744 завършени и 1 175 незавършени акта на изнасилване или сексуално посегателство – ръст от 12,8% в сравнение с предишната година. Заподозрени са общо 6 476 души, от които 38,8% не са германци, а общо 800 са кандидати за политическо убежище. Според произхода им около 15% са турци, 9,2% сирийци и 8,6% афганистанци.

Сравнителната статистика сочи, че от 2005 г. насам процентът на чужденците-извършители се колебае между 28 и 31 на сто. В годината на тъй наречената „бежанска криза" този процент отива над 33, а през тази година се е покачил с още 5 пункта. (От кореспонденцията на ДПА не става ясно дали в случая става дума само за осъдени извършители или и за заподозрени – бел. ред.)

Процентът на хора от чуждестранен произход, замесени в такива престъпления, е по-висок от процента на хората от същия произход, замесени в други видове престъпления, обяснява професор Йорг Кинциг, директор на Института по криминология в Тюбинген. „А това е тревожно", допълва той.

Но каква е причината? Какво ни казват тези числа? Нима бежанците са по-зли от нас? Нима са склонни към повече жестокост и насилие, нима мразят жените, нима са безпощадни и сексуални маниаци повече от хората тук? Нещата не са толкова прости, единодушно отговарят експертите.

Три фактора

Първият фактор, за който мнозина с радост си затварят очите, е разликата в готовността на жертвите да подават жалба, обяснява криминалистът професор Кристиян Пфайфер: „Срещу местни хора по-рядко се подават жалби - поради усещането, че чужденците са по-голяма заплаха", казва той.

Втори фактор: възрастта. Според полицията, мъжете под 40-годишна възраст по принцип по-често клонят към насилие. А тъкмо сред бежанците тази възрастова група е свръх пропорционално представена. Така например 40% от хората, които идват в Германия от Северна Африка, са млади мъже.

„Във всяка страна тези младоци са най-опасните", обяснява Пфайфер. „И независимо от това каква религия изповядват, мъжете трябва да се научат да регулират потенциалната си агресия", допълва психоложката Маги Шауер от университета в Констанц. А за това трябва време.

„В западните общества съвместният живот и социализацията са съвсем други в сравнение с културите, където доминира ислямът. Тези два свята могат силно да се сблъскат", констатира тя.

Третият фактор е чувството за безизходица. „Имаме си работа с риск, възникващ в групата хора, които не виждат тук шанс нито за убежище, нито за закрила", казва Пфайфер.

Той пледира за големи и мащабни програми за връщането на тези хора в техните страни. „Насилието се предотвратява, като им се създаде шанс. И нека получат този шанс у дома си", пояснява той.

Просто да ги екстрадираш – това е дълга и мъчителна работа, тъй че по-добрият начин са програмите за завръщането им у дома. „Ако превърнем това завръщане в атрактивна опция за тях, тогава ще имаме и повече сигурност тук". За целта германското правителство би трябвало да отдели един милиард евро, смята Пфайфер.

Не става "все по-лошо"

А за онези, които ще останат тук по-дълго или завинаги, рецептата е добре известна: интеграция. „В продължение на години следим как се развива престъпността сред живеещите в Германия млади поляци, руснаци, италианци или турци: във всички тези групи тя спада", подчертава Пфайфер. „Тоест, това непрестанно вайкане, това „става все по-лошо" е съвършено неоснователно."

Независимо от това професорът признава, че към сексуални престъпления са по-склонни хората, произлизащи от мачистки култури, „а тъй или иначе сериозен дял от пришълците са именно такива". Така че в курсовете за интеграция трябва особено настойчиво да се налага съзнанието, че тук мъжете и жените са равни.

„За съжаление, такъв специален акцент не се поставя", недоволна е Нора Брецгер, която от 2009 г. насам професионално се грижи за бежанци в Берлин. В курсовете тази тема е или слабо застъпена, или съвсем липсва.

„А трябва да говорим за това много по-открито. Не бива да подхождаме към въпроса, все едно, че е някакво табу", допълва и психоложката Маги Шауер. Защото усвояването на една култура е възможно - по този пункт Пфайфер и Шауер са на едно мнение.

„По този начин можеш да овладееш дори много трудни групи, които изглеждат като заплаха и първоначално създават доста проблеми", казва професорът. А Шауер добавя: нито едно насилие, нито едно сексуално посегателство, нито едно изнасилване не могат да бъдат оправдани с аргумента за „различната култура. И тези мъже добре го знаят."