Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че скърби за убитите в снощното нападение в Мюнхен и обеща, че службите за сигурност ще направят всичко възможно за безопасността на населението.

Един от големите въпроси пред последното денонощие, след атаката, извършена от млад ирански имигрант, при която загинаха 9 и бяха ранени 27 души, беше къде е канцлерът.

След като повечето от подробностите около нападението станаха ясни, Меркел свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Германия и излезе с първата си официална реакция за станалото.

„Всички ние - казвам това от името на цялото федерално правителство - скърбим със свити сърца за тези, които никога повече нямат да се върнат при семействата си. На семействата, родителите и децата, на които днес всичко изглежда напразно и безсмислено, казвам лично и от името на много, много германци: споделяме болката ви, мислим за вас и страдам с вас”, каза канцлерът.

Тя похвали жителите на Мюнхен, особено тези, които са отворили вратите си да приемат непознати, след като градът се озова в състояние на почти пълна блокада.

„Те показаха, че живеем в свободно общество, което проявява човечност. Именно в тези ценности се съдържа огромната ни сила”, заяви Меркел.

Тя изрази благодарност към правоохранителните органи в Мюнхен за тяхната работа, както и на представителите на чуждите правителства, които изразиха съчувствие към Германия.

Канцлерът заяви, че обстоятелствата за стрелбата ще бъдат изяснени.

„Ще изясним какво е стояло зад атаката в Мюнхен“, категорична бе Меркел. По нейните думи, вътрешният министър Томас де Мезиер се намира в непрекъснат контакт с баварските си колега, а самата тя поддържа връзка с премиера на Бавария Хорст Зеехофер.