Още по темата

Евросъюзът трябва да направи повече за осигуряване на външната и вътрешната си безопасност, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Тя говори на съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд на италианския остров Вентотене в Тиренско море, където се събраха да обсъдят най-актуалните предизвикателства пред ЕС и да определят дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС в Братислава през септември. 

Междувременно в сряда се очаква германското правителство да приеме обновена концепция за гражданска защита в случай на атака.

Това е първият такъв план от края на Втората световна война.

В него са записани мерките, които трябва да бъдат взети в случай на заплаха - при хибридни нападения, при които врагът атакува с компютърни вируси, саботажи, терористични удари. Концепцията е от 69 страници. Сред мерките, които се предвиждат, е гражданите на Германия да се запасят с вода, храна и пари за 10 дни, докато държавата съумее да вземе мерки на национално ниво. В петък, 26 август, започва изключително важна среща. Тогава с Меркел ще се види и Бойко Борисов.

Двудневната среща край Берлин включва разговори на Меркел с осем министър-председатели от ЕС. 

 Министър-председателят на Италия Матео Ренци призова за силни мерки за икономически растеж на Европа, предава германският телевизионен канал ZDF.

„Мнозина си мислеха, че Брекзит е краят на Европа“,

заяви италианският премиер на мини срещата на върха. „Но това не е така. Имаме волята да напишем историята на нашето бъдеще“, допълни Ренци. 

Самата Меркел призова „да се активизира размяната на информация между спецслужбите“ и да се изработят ефективни механизми за охрана на външните граници. Тя подчерта, че борбата с трафикантите и превозвачи на мигранти и защитата на външните граници е „една от най-сериозните задачи за ЕС, чието изпълнение е необходимо за запазването на свободата на придвижване“ вътре в ЕС.

Канцлерът подчерта, че една от най-важните задачи е и осигуряването на икономически растеж и създаването на нови работни места. „Европа все още не се е превърнала в най-конкурентната площадка в света във всички области“, констатира тя.

Що се отнася до референдума във Великобритания,

Меркел отбеляза: "Уважаваме това решение, но искаме и ясно да покажем, че останалите 27 страни от ЕС залагат на процъфтяваща и безопасна Европа“. 

Британци искат БГ паспорти след Брекзит

Швейцария официално се отказа от членство в ЕС