Още по темата

Европа рискува да стане подвластна на Kитай и САЩ, освен ако не засили суверенитета си и не стане по-демократична, заяви френският президент Еманюел Макрон.

В реч, изнесена символично на хълма в Атина, където древните гърци са създали демокрацията преди няколко хиляди години, Макрон заяви, че континентът е изправен пред разруха без радикална реформа на управлението му.

Макрон - либералният Тръмп

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА НА VESTI.BG ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА СЕМЕЙСТВО МАКРОН В ЕВКСИНОГРАД

Какво искаме ние от Макрон и защо трудно ще го получим

"За да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците, вярвам в един европейски суверенитет, който ни позволява да се браним и да съществуваме", каза Макрон на хълма Пникс в подножието на Акропола.

Избраният преди четири месеца 39-годишен лидер иска да се направи гигантска стъпка в европейското сътрудничество, която в икономически план да даде на еврозоната неин собствен бюджет, финансов министър и парламент.

Макрон смята, че по-демократични институции ще помогнат да се реагира на популистката вълна, която издига крайнодесни лидери като Марин Льо Пен и подхрани кампанията за "Брекзит" във Великобритания.

Той обяви, че ще разкрие пътна карта за Европейския съюз след няколко седмици, след парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Френският президент призова европейските лидери да се договори до края на годината формат на публични дебати през първата половина на 2018 г., на които гражданите да покажат своите визии за ЕС.

"Не искам един нов европейски договор да се обсъжда на закрити врата, в кулоарите на Брюксел, Берлин или Париж", заяви Макрон.

Тези дебати, или "демократични конвенции", които той предлага, трябва да помогнат да се положат основите за развитието на Европа за следващите 10-15 години.

Държавният глава на Франция заяви, че подкрепя идеята 78-те места на Великобритания в Европейския парламент да се дадат на общи представители на ЕС, които да се изберат от всички граждани на съюза след "Брекзит".