Още по темата

Централните власти в Мадрид ще разпуснат правителството в Каталуния и ще свикат предсрочни регионални избори, които трябва да се проведат в рамките на шест месеца.

Това съобщи испанският премиер Мариано Рахой след днешната среща на испанския кабинет, на която трябваше да бъде решено как властта ще отговори на искането на региона за независимост.

ПРИПОМНЕТЕ СИ КАК ПРОТЕЧЕ ИЗБОРНИЯ 1 ОКТОМВРИ В КАТАЛУНИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Той посочи също, че отстранен от поста ще бъде и регионалният лидер Карлес Пучдемон.

В изказването си Рахой заяви още, че активирането на Член 155, който позволява отнемането на автономията на Каталуния, не е било нито желание, нито намерение на Мадрид, а кризата в страната ще бъде преодоляна. 

Неговото правителство обаче не е имало друг избор, след като сепаратистките власти са действали „едностранно, противно на закона и в търсене конфликт“, провеждайки референдума за независимост.

Днешната среща на министерския съвет е част от мерките, които централната власт предприема, за да спре отцепването на богатия регион от състава на испанската държава.

Мадрид разпуска каталунското правителство
Мадрид разпуска каталунското правителство Източник: БГНЕС/ ЕПА

Каталуния притежава широка автономия и сама контролира образованието, здравеопазването и полицията си.

Решението трябва да бъде одобрено от Сената на испанския парламент. Това ще се случи на 27 октомври. 

„Започва процеса за суспендиране на автономията на Каталуния“, заяви още премиерът.

Очаква се по-късно днес премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон да направи изявление.

Пучдемон поиска диалог, Мадрид постави нов ултиматум

Пучдемон: Народът иска независимост, ще го последвам

Испанският министър-председател предостави  и детайли как ще се наложи пряко управление над Каталуния.

Ключовите точки от извънредния план на правителството за действие са:

1. Възможността да се разпусне регионалният парламент на Каталуния да бъде предадена на испанския министър-председател.

Регионални избори ще се проведат след шест месеца, въпреки че Рахой уточни, че иска това „веднага след като институционалната нормалност бъде възстановена“.

2. Централното правителство ще поиска от Сената освобождаването от длъжност на регионалния лидер Карлес Пучдемон, на неговия заместник Ориол Жункерас и на всички министри в каталунското регионално правителство.

Правомощията им ще бъдат поети от съответните министерства в Мадрид до края на настоящето положение.

3. Каталунските изпълнителни власти ще продължат да функционират и ще бъдат натоварени с управлението на региона под надзора на министерствата в Мадрид.

4. Каталунският парламент няма да бъде разпуснат и ще продължи да изпълнява представителната си функция. Въпреки това председателят му няма да може да предлага нови кандидати за поста регионален лидер.

Той няма да може да прилага инициативи, нарушаващи испанската конституция или основния закон на областта. Мерките, предложени от централното правителство, сега трябва да бъдат одобрени от испанския сенат, където управляващата Народна Партия на Рахой държи мнозинството.

Ако горната камара одобри плана, това ще е първият случай, в който Мадрид ограничава самоуправлението на някой от испанските автономни региони от приемането на конституцията през 1978 г. насам.  

По-рано днес испанското правителство обясни активирането на Член 155 от конституцията, който позволява ограничаването на каталунската автономия, с действията на регионалните власти, които според Мадрид застрашават интересите на страната.

Това става ясно от разпространено в съобщение на правителството.

Решителност в Мадрид: Отнемаме автономията на Каталуния. Пучдемон ги заплаши

Над 1 млн. души подкрепиха единна Испания в Барселона

Независимостта на Каталуния отложена. Какво следва

В документа се посочва, че ръководството на региона не се е подчинило на закона и действията на властите „посягат на обществено-държавния интерес на Испания“. Така според Мадрид Член 155 представлява „гаранция за спазването на конституционните ангажименти“.

Същевременно след изострянето на кризата между правителствата в Мадрид и Барселона 1185 компании са напуснали Каталуния и са регистрирали седалищата си в други части на Испания, предава Deutsche Welle.

Само за един ден – 19 октомври, мястото на регистрация са променили 268 фирми, показват официалните данни на Мадрид.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.