Още по темата

В събота испанското правителство ще задейства процедурата по отнемане на автономията на Каталуния.  

„Испанското правителство ще продължи с процедурите, описани в член 155 от конституцията за възстановяване на законността в каталунското самоуправление”, гласи официалната позиция на кабинета на Мариано Рахой. 

Независимостта на Каталуния отложена. Какво следва

Пучдемон поиска диалог, Мадрид постави нов ултиматум

Правителството ще се събере на извънредно заседание на 21 октомври, на което най-вероятно ще се активират законовите процедури. Впоследствие мерките трябва да се гласуват от горната камара на испанския Сенат, където управляващите консерватори имат мнозинство.  

Днес изтече крайният срок, който кабинета даде на властите в Каталуния да уточнят недвусмислено дали са обявили независимост и да прекратят дейстивята по отделяне от Испания. 

Каталунският премиер Карлес Пучдемон по-рано заяви, че независимост все още не е обявена официално, но точно това ще се случи ако властите в Мадрид "упорстват в осуетяването на диалога и продължат с репресиите си". 

Така ситуацията в автономната област, която се следи с интерес от цяла Европа изглежда все така безизходна. 

На 9 октомври Пучдемон подписа символична декларация за независимост на областта, съобразена с резултатите на проведения 8 дни по-рано референдум. На него 90% от каталунците гласуваха за отделяне от Испания при малко над 40% избирателна активност.

Пучдемон обаче призова регионалния парламент да не обявява независимостта преди да се проведат преговори с Мадрид. Консервативното централно правителство на Мариано Рахой обаче отказа каквато и да е форма на диалог и поиска от каталунците ясно да заявят дали са независими.

Официалните власти в Мадрид възприемат референдума и действията на регионалните власти за незаконни и заплашват да активират неизползвания досега чл. 155 от конституцията. Така правителството би поело властта над автономната област заради извънредната ситуация.

Процедурата за премахването на регионалната власт, предвидена в основния закон, ще отнеме между 3 и 5 дни.  

Последният ултиматум към Пучдемон да уточни дали регионът е независим беше до понеделник. Тогава каталунският премиер призова за преки разговори между него и Рахой. От Мадрид отново изключиха подобна възможност и сложиха нов краен срок - днес.  

Едновременно с това каталунският премиер е изправен и пред вътрешно напрежение, тъй като не изпълнява искането на политически формации и граждани нееднозначно да обяви независимост и създаване на Каталунска република. 

Според изтекла вчера информация в испанските медии, кабинетът няма да активира чл. 155, ако в Каталуния се проведат нови избори. 

След каталунският референдум за независимост Европейския съюз излезе с категорична позиция, че евентуална нова държава няма бъде негов член.