Още по темата

Испанските депутати отказаха да дадат постоянен мандат на министър-председателя Мариано Рахой. Така осеммесечната политическа криза в страната продължава и започва обратно броене до обявяването на третите избори в рамките на една година.

Лидерът на десницата и временен премиер получи едва 170 гласа при гласуването на доверие, с шест по-малко от абсолютното мнозинство от 176 депутати от общо 350. Това гласуване слага начало на период от два месеца, в който трябва да се намери формула за правителство.

Ако това не стане парламентът ще се разпусне автоматично и трябва да се проведат нови избори. Датата ще е около Коледа. 

В края на юни Народната партия на премиера победи на парламентарните избори в Испания. На второ място е крайнолявата коалиция "Унидос подемос". В 46-милионна Испания право на глас имат повече от 36,5 милиона, от които около 1,9 милиона живеят в чужбина.
На 20 декември миналата година се проведоха общи избори, които сложиха край на двупартийната система в кралството. За първи път след падането на диктаторския режим на Франко през 1970 г., две млади партии – центристката "Граждани" на Алберт Ривера и радикалната лява "Подемос" ( "Ние можем") на Пабло Иглесиас, са сериозна конкуренция на двете традиционни партии - консервативната Народна партия на Мариано Рахой и Испанска социалистическа работническа партия на Педро Санчес.