Още по темата

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц обяви, че се отказва от поста на външен министър в бъдещото правителство на Ангела Меркел. Това породи нова интрига в сагата с формирането на нов кабинет от Меркел, която продължава вече 6 месеца след изборите.

Преди два дни консерваторите на Меркел и социалдемократите на Шулц постигнаха коалиционно споразумение, но то трябва да бъде одобрено на референдум на 463 723-те членове на ГСДП. 

Меркел и Шулц постигнаха коалиционно споразумение

В изявлението си Шулц отбеляза, че според него дебатите в ГСДП подлагат на риск одобрението на коалиционното споразумение.

Отказът на Шулц от министерството кресло идва след острите критики на Зигмар Габриел, досегашен външен министър, от когото Мартин Шулц трябваше да поеме поста. Габриел напомни оещанието на Шулц да не става министър в правителство на Ангела Меркел.

"Остава само съжаление с какво неуважение се действа едни към други в нашата Социалдемократическа партия и колко малко струва дадената дума", заяви Габриел в интервю.

"Упражнявах с удоволствие задълженията си на външен министър и в очите на населението очевидно съм си свършил добре работата. Съжалявам, че това обществено одобрение на работата ми остави новото ръководство на Социалдемократическата партия напълно безразлично", добави Габриел.

Той разказа, че дъщеричката му Мария му казала след постигането на споразумението между консерваторите и социалдемократите за коалиционно управление: "Недей да си тъжен, тате, сега ще имаш още повече време за нас. По-добре отколкото господина с косми по лицето" (имайки предвид брадатия Мартин Шулц).

Това не бяха единствените

критики за разпределянето на министерскте постове

Бизнесът за Меркел: Ужасно, тъжен ден за Германия

Имаше и реакции за отсъствието на видни представители от бивша ГДР в бъдещото правителство.

"Смутена съм, че изглежда няма да има министър източногерманец в правителството", заяви министърът на интеграцията на източната провинция Саксония Петра Кьопинг за "Шпигел".

"В правителството трябва да има източногерманец или източногерманка", каза Мануела Швезиг, бивш министър на семейството и настоящ премиер на североизточната провинция Мекленбург-Померания, в интервю за няколко регионални вестника.

"Някой ден може би ще се разбере, че Изтокът е част от Германия", отбеляза иронично Грегор Гизи, един от бившите лидери на радикалната партия "Левите", дълго време обвиняван, че е бил сътрудник на източногерманската политическа полиция "Щази".

Откакто бе огласено споразумението, валят критики от целия политически спектър. Някои висши представители на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел недоволстват от скромния брой министерства, запазени за тяхното политическо семейство, особено по отношение на ключовите министерсство.

"Навсякъде ври и кипи", обобщи положението председателят на младежката организация на ХДС Паул Цимяк и призова за "обновяване" на правителството. "В това правителство така просто не може да продължава", заяви той пред радио "Дойчландфунк".