Още по темата

"Все още съм жива, ха!", това заяви кралица Елизабет Втора при първата си поява на публично място след решението на британците да напуснат ЕС.

Тя направи този коментар вчера по време на двудневно посещение в Северна Ирландия.

"Добър ден. Как сте?", попита кралицата заместник-премиерът на Северна Ирландия Мартин Макгинес, подавайки й ръка пред камерите.

"Все още съм жива, ха!", се пошегува Елизабет Втора, която навърши 90 години през април.

"Бяхме много заети, случиха се много неща", добави тя.

Кралица Елизабет II навърши 90години

Пикник под дъжда за кралицата

За разлика от референдума за независимост на Шотландия от 2014 г., кралицата не коментира официално резултата от вота в четвъртък, на който британците се обявиха за излизане на страната от ЕС.

90 години величие - ГАЛЕРИЯ

Мартин Макгинес, някогашен кадър на Ирландската републиканска армия (ИРА), също отказа да коментира срещата си с Елизабет Втора.

"Говорихме за много неща, но няма да ви кажа за какво", каза той.

Северна Ирландия, Шотландия и Лондон гласуваха за оставането в ЕС. Заговори се дори и за това, че Ирландия ще иска преговори с Великобритания за границата със Северна Ирландия. 

Британци искат да стават ирландци след Брекзит

След Брекзит: Предлагат създаване на европейска свръхдържава

Търси се нов официален език в ЕС

Залози за главния виновник за Брекзита, скрил потеклото си 

Брекзит връща кривите банани във Великобритания

Британците масово питат "Гугъл": Какво е ЕС

В деня преди референдума на 23 юни стана ясно, че кралицата е питала свои гости по време на вечеря за „три добри причини защо Великобритания трябва да е част от Европа“. Това съобщава кралският автор Робърт Лейси.

Според него обаче зад въпроса на кралицата няма намеци, тъй като тя „харесва хубавия разговор на масата. Това е било просто въпрос. Както знаем, тя е много внимателна да не издаде какво може да е мнението й по този въпрос. Същото може да се каже и за нейния съпруг“, допълва авторът.

Елизабет Втора и кралското семейство никога не публикуват позициите си по въпроси,

свързани с избори в страната. Въпреки че конституцията на Великобритания не забранява гласуването на кралското семейство, това се смята за неприемливо.