Още по темата

Испанският крал с безпрецедентно обръщение към нацията на третия ден след референдума в Каталуния и в деня, в който 700 000 излязоха по улиците на областта. Откакто се е качил на престола - през юни 2014 г., това е първото официално изявление на крал Фелипе.

Той заяви, че каталунските лидери са нарушили законите на държавата и са проявили недопустима липса на лоялност.

По думите му допитването на автономната област, на което с "да" отговориха 90% от гласувалите, е нелегално и недемократично. 

Според Фелипе държавата трябва да осигури спазване на конституционния ред и върховенството на закона в Каталуния.

„При безотговорно поведение може да се изложи на риск стабилността на Каталуния и Испания”, заяви Фелипе. „Труден момент е, но ще го преживеем заедно".

Кралят прикани каталунците да защитават идеите си, но законно. 

Испания кипи, сблъсъци с полицията в Мадрид, стачка в Барселона

ЕС обяви гласуването в Каталуния като незаконно

Кои са новите държави в Европа. Възможен ли е сценарият "Каталуния" в България

Пике през сълзи: Мога да се откажа от националния отбор

По време на обръщението си кралят застана зад действията на испанското правителство по отношение на Каталония, като заяви още, че Мадрид трябва да защити „конституционния ред“ в автономната област. 

Кралят заяви още, че е наясно със съществуването на „голямо безпокойство в Каталуния относно действията на властите. Заявявам на тези хора, че те не са сами“. 

На 1 октомври 90% от участвалите в референдума в Каталуния се обявиха за излизане на автономната област от състава на Испания. Мадрид смята плебисцита за незаконен. Референдумът се проведе в обстановка на голямо напрежение: в изпълнение на разпореждане на испански съд служители на националната полиция и членове на гражданската гвардия се опитаха да осуетят работата на избирателните секции и иззеха избирателни урни. Според кмета на Барселона Ада Колау от действията на полицаите и гвардейците са пострадали около 1000 души. От испанското МВР посочиха, че над 430 полицаи са били ранени в сблъсъците.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК