Още по темата

Съветът на Европейския съюз одобри премахването на таксите за роуминг от средата на 2017 г. Новоприетият закон включва и разпоредби за защита на отворения достъп до интернет, съобщи пресцентърът на институцията.

"Сбогом ‪#‎роуминг‬! От юни 2017 г. вече ще е само спомен от стара сметка за телефон. Решението на ‪#‎Съвета‬ на ‪#‎ЕС‬ е окончателно!", коментира във "Фейсбук" зам.-председателят на европейската комисия по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Очаква се Европейският парламент да одобри текста на пленарната си сесия този месец, като това ще сложи окончателно край на законодателната процедура.

По-рано тази година Европейската комисия обеща от април 2016 г. роумингът на територията на съюза да поевтинее осезаемо, защото операторите ще могат да слагат само малка добавка към нормалните цени за потребителите, които използват услугите им в чужбина: 0.05 евро на минута за съобщение, 0.02 евро за изпратен есемес и 0.05 евро за използван мегабайт данни.

Таксите ще започнат да отпадат на 15 юни 2017 г, което според ЕК "ще позволи на потребителите да плащат една и съща такса за телефонни разговори и достъп до интернет както у дома, така и когато пътуват в ЕС".

Втората цел, предвидена в регулацията, е защитата на достъпа на европейците до интернет, което значи въвеждане на принципа на неутралност в европейското законодателство.

"Потребителите ще имат свободен достъп до съдържание по свой избор и няма да бъдат несправедливо блокирани или забавяни. Платеното приоритизиране няма да бъде позволено", уточняват от ЕК. Големите компании няма да имат право да получават по-бърз трафик към сайтовете си от по-малките.