Още по темата

Двама мъже, въоръжени с ножове, взеха заложници и заклаха един от тях в църква във Франция, област Нормандия.

Похитени са били петима - свещеник, две монахини и двама богомолци, по време на сутрешната служба. 

Съобщава се и че терористите са крещели "Аллах е велик", казали, че са от "Ислямска държава". След това и ИД пое отговорност за терора, който е в отговор на призива да се извършват атаки над страните от коалицията на кръстоносците.

Убит е свещеникът, прерязано му е гърлото. Той е на 84 години, казва се Жак Амел. Ватиканът нарече убийството му варварско. 

Друг заложник е с опасност за живота. 

Министърът на вътрешните работи Бернард Казньов заяви, че двамата нападатели са били „неутрализирани“. Те са били убити на излизане от църквата.

Той и френският президент Франсоа Оланд са на мястото на трагедията. Държавният глава определи случилото се като "отвратителна трагедия". 

Църквата се намира в град Сен Етиен дьо Рувре.

Засега не е ясно какви са мотивите на извършителите и дали са имали искания.

По данни от медиите една от монахините успяла да избяга и сигнализирала в полицията.

Сапьори проверяват църквата дали не са заложени експлозиви. 

Разследването показа, че единият нападател е бил картотекиран от разузнавателните служби. Мъжът е бил задържан за известно време по подозрение в престъпно сдружаване с терористична цел, но впоследствие е освободен и му е поставена електронна гривна. 

Стана ясно и че поне един човек е арестуван в рамките на разследването на заложническата драма. 

Засега няма информация кой е задържаният и каква е връзката му с атаката.

"Правителството трябва да действа незабавно. Няма време за губене. Ние сме във война!"

Това каза бившият френски президент и лидер на опозицията Никола Саркози по повод последната терористична атака в страната от тази сутрин.

Това става 12 дни след кървавото нападение в Ница на 14 юли - тогава загинаха 84 души, а други над 200 бяха ранени, след като камион се вряза в група хора, събрали се на Английската крайбрежна алея, за да наблюдават фойерверките по случай Деня на Бастилията. Действията на шофьора са били преднамерени, той е и произвел няколко изстрела по множеството. В камиона са открити много оръжия, а също и гранати. Полицията застреля нападателя, който беше идентифициран като  Мохамед Лахуаедж Булел.Той е родом от тунизийския град Мсакен, който се намира на около 10 километра от крайбрежния град Сус. Той е посетил града за последно преди четири години, съобщават източници от силите за сигурност на Тунис. Тунизийските власти нямат информация нападателят да е имал радикални или ислямистки възгледи.