Още по темата

Каталунските власти съобщиха днес, че са уверени, че всички, включително полицията, ще се противопоставят на опитите на Мадрид да наложи директно управление на региона, в ескалиращ спор, който предизвика опасения сред европейските съюзници на Испания за възможни безредици .

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБОТНИЯ ПРОТЕСТ В БАРСЕЛОНА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Правителсвото в Мадрид се позова на специални конституционни правомощия, за да свали регионалното правителство и да организира нови избори, за да се противопостави на стремежа за независимост, който разтърси икономиката на страната. Очаква се в петък Сенатът да гласува прилагането на пряко управление.

Ръководителите на кампанията за независимост обаче заявиха, че спорният референдум от 1 октомври им дава мандат да претендират за независимост от останалата част на Испания.

Мадрид планира избори в Каталуния през януари

Решителност в Мадрид: Отнемаме автономията на Каталуния. Пучдемон ги заплаши

„Няма да се откажем. Това не е лично решение. Това е решението на 7 млн. души“,

заяви външният министър на Каталуния Раул Ромева за радио Би Би Си, цитиран и от агенция Ройтерс (Reuters).

Попитан дали вярва, че всички институции, включително полицията, ще изпълняват нареждания на каталунското правителство, а не на испанското, Ромева отговори: „Не се съмнявам, че всички държавни служители в Каталуния ще продължат да следват инструкциите на избраните и легитимни институции, които имаме в момента“.

Гражданското неподчинение беше подкрепено и от крайно лявата партия CUP – ключова подкрепа за каталунското правителство на малцинството, което подкрепя независимостта на региона, в местния парламент. Властите нарекоха действията на Мадрид агресия срещу всички каталунци.

Пучдемон поиска диалог, Мадрид постави нов ултиматум

Пучдемон: Народът иска независимост, ще го последвам

Няколкостотин каталунски общини обявиха, че са против прякото управление от Мадрид и са поискали от парламента на Каталуния да гласува отхвърляне на предложението.

Каталунският президент Карлес Пучдемон призова местния парламент да се събере на 26 октомври (четвъртък),

за да съгласува отговор до Мадрид, което според много наблюдатели проправя пътя към официална декларация за независимост.

Няколко големи местни издания призоваха Пучдемон да разреши кризата, като организира предсрочни парламентарни избори преди да е влязло в сила задействането на чл. 155 от Конституцията от страна на Мадрид. Говорителят на регионалното правителство обаче обяви, че това не е вариант.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.