Още по темата

Каталуния ще обяви независимост от Испания до дни.

Това заяви премиерът на областта Карлес Пучдемон в интервю за Би Би Си.

700 000 по улиците в Каталуния, Стоичков с позиция

Кои са новите държави в Европа. Възможен ли е сценарият "Каталуния" в България

Каталунското правителство „ще действа в края на тази седмица или началото на другата”, заяви Пучдемон по отношение на обявяването на независимост. То ще се случи до 48 часа след обявяването на окончателните резултати от референдума за независимост в неделя, включващи гласове от чужбина. 

Испанското правителство ще допусне „грешка, която променя всичко”, ако поеме със сила управлението на автономната област, допълни премиерът.

По предварителни данни 90% от участвалите в референдума са подкрепили отделяне от Испания, при избирателна активност малко над 40%. 

Испанското правителство се опита да провали допитването, като националната полиция и гражданската гвардия попречиха на работата на стотици избирателни секции в Барселона и по-малки градове.

Органите на реда бяха заснети да бият много граждани, включително възрастни жени, с цел да им попречат да гласуват. По данни на каталунските власти пострадалите са над 900. Испанското МВР отчита, че ранените полицаи са 430.

Въпреки международното възмущение, което заснетото насилие предизвика, правителството в Мадрид защити действията на органите на реда, възпрепятстващи обявеното за противоконституционно гласуване.

Европейската комисия също определи референдума за незаконен и изтъкна, че Каталуния няма как да автоматично да стане членка на съюза след отделянето си. От ЕК определиха случващото се като „вътрешен проблем на Испания”.

В тон с правителството в Мадрид вчера говори и испанския крал Фелипе IV. В телевизионно обръщение, което беше първото му изказване след референдума в неделя, монархът също изтъкна, че допитването е „незаконно и недемократично”.

Испания кипи, сблъсъци с полицията в Мадрид, стачка в Барселона

ЕС обяви гласуването в Каталуния за незаконно

В рамките на вчерашния ден 700 000 души окупираха по различно време улиците на Барселона. Те скандираха „Вън окупационните сили” и „Улиците ще си останат наши”.  

Пучдемон заяви, че към момента няма контакт между неговото правителство и това в Мадрид, въпреки собствените му призиви за диалог.

Според изказвания на испански министри, каталунските власти целят граждански бунт в областта. Централната изпълнителна власт заплаши и с отнемане на автономията на Каталуния, тоест да поеме управлението на региона от сепаратистките лидери.