Още по темата

Много държави от ЕС, включително и Великобритания, продават гражданство на чужденци – посредством най-различни програми. Клиентите обикновено са китайци, руснаци, араби.

Общото между тях е, че притежават паспорти, с които трудно пътуват до Европа или САЩ, тъй като се нуждаят от визи, чието издаване отнема време и създава неприятности. За да си спестят всичко това, те са готови да платят висока цена, пише Борис Калноки, автор на статията по темата в германското издание „Ди Велт“.

Затова на редица места по света бизнесът с гражданство процъфтява.

Фалшив български паспорт - входът към убежището Европа

Македонски медии: Албанци масово вадят български паспорти

Британци искат БГ паспорти след Брекзит

Близо 40 страни предлагат подобни програми, с които привличат чужд капитал – и то само срещу издаването на къс хартия.

Малта например продава своето гражданство от 2014 г. насам – срещу 650 хил. евро. Към тези разходи се добавят между 25  и 50 хил. евро за всеки член на семейството или роднина на кандидата. Допълнителното изискване е да се закупи или наеме недвижим имот в страната – за поне пет години. Досега правителството е отказвало да обяви публично имената на кандидатите за гражданство, но списъкът на хората, които през 2016 г. са станали малтийски граждани, сочи, че близо половината от тях са закупили паспортите си именно по този начин – и това са предимно араби и руснаци.

Онези, които пък не желаят гражданство, но биха искали да получат т.нар. „златна виза“ (трайно разрешително за престой), са длъжни да платят 250 хил. евро и допълнителна такса от 30 хил,. евро. В сила остава и изискването да се закупи или наеме недвижим имот, чиято стойност, впрочем, трябва да е поне 320 хил. евро. Предполага се, че Малта е продала близо 1000 паспорта по този начин.

В статията на „Ди Велт“ са изброени

и други държави, които развиват подобна търговия с гражданство. Сред тях е и България,

както и Португалия, Гърция, Испания, Великобритания. В Гърция например е достатъчно да се закупи недвижим имот за 250 хил. евро. От 2013 г. насам по този начин там са били издадени над 2000 „златни визи“. 43% от притежателите им са китайци, 18,6% – руснаци и 8,4% – турци.

Китайците са първенци по „златни визи“ и в Португалия, където 80% от притежателите на трайното разрешително за престой са китайски граждани. Досега там са продадени над 5 200 такива визи, като условието за получаването им гласи: кандидатът трябва да закупи недвижим имот на стойност между 350 и 500хил. евро (в зависимост от вида на имота). В съседна Испания пък изискването е да се инвестират поне 500 хил. евро в недвижим имот или държавни ценни книжа.

Условията в отделните държави, продаващи гражданство, са различни, но

пазарът на „златни визи“ като цяло е следствие от световната икономическа криза през 2009 г.

Много правителства по онова време спешно се нуждаеха от пари и същевременно се опитваха да стабилизират сриващите се пазари на недвижими имоти, посочва Борис Калноки.

Авторът изтъква, че почти всяка една от споменатите програми обаче е придружавана от тежки обвинения в корупция. Някои критични гласове твърдят освен това, че продажбите на визи и гражданство отварят врата за навлизането на богати престъпници или дори терористични организации в ЕС, се казва още в статията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

СПОРТ Gong.bg