Още по темата

Политически арести, масово недоволство и цялостна нестабилност предшестват референдума за независмост в испанския регион Каталуния, който трябва да се проведе на 1 октомври.

Испанската Гражданска гвардия вчера задържа 14 представители на каталунското правителство и конфискува 10 милиона бюлетини и други материали за вота.

Милион каталунци поискаха независимост

Испанският парламент: Референдум в Каталуния е невъзможен

По-богатите региони в Европа искат да се отцепят

Това накара десетки хиляди граждани на региона да излязат по улиците на Барселона и още 40 града, пеейки каталунския химн и веейки флага на региона.

Така от събитие с неясна легитимност и значение на политическия календар на Европа, допитването и сепаратистките сантименти там отново приковаха погледите на наблюдателите.

Референдумът беше обявен от каталунското правителство по-рано тази година. През 2014 на подобно допитване жителите гласуваха категорично за независимост от Испания, но незадоволителна избирателна активност от около 40% направи резултата нелегитимен дори за организаторите.

Както тогава, така и сега, испанското правителство категорично обяви, че няма да признае волята на каталунците. Конституционния съд в Мадрид нареди организацията на допитването да спре, докато се стигне до финална оценка дали то противоречи на основния закон.

Местните власти обаче отказаха да се подчинят, а досегашната незаинтересованост на испанското правителство изведнъж прерасна в действия, които масово се възприемат като репресии.

"Още има време да се избегнат по-лоши неща", заяви консервативният премиер Мариано Рахой след вчерашните арести и последвалите улични демонстрации.

"Те знаят, че този референдум не може да се осъществи. Той никога не е бил законен, нито легитимен, а сега повече от всякога е просто една химера", допълни той.

Може да се окаже обаче, че именно действията на Рахой материализират химерата.

Акциите на Гражданската гвардия накараха десетки хиляди каталунци да скандират „Окупаторите вън“ и „Ще гласуваме, за да сме свободни“. Такава категоричност и масовост сепаратистките настроения до този момент нямаха.

Протестиращите се опитваха да спрат продължаващите и в онзи момент десетки обиски на испанските полицаи, които конфискуваха бюлетини и изборна документация.

Същевременно испанският министър на финансите замрази сметките на членовете на каталунското правителство и обяви, че еднолично поема финансовото управление на региона.

Провеждането на референдума обаче изглежда по-сигурно от всякога, а привържениците на независимостта вече са максимално мобилизирани.

Дори от частния футболен клуб „Барселона“, една от емблемите на Каталуния, осъдиха „всяко действие, което може да попречи на хората да упражняват (демократичните си) права".

А недоволството не спира. Днес част от работниците на пристанището в Барселона отказаха да обслужват корабите на полицията и Гражданската гвардия, обслужващи операциите срещу референдума.

Сепаратистката коалиция в местния парламент пък призова за продължаване на протестите по улиците, поне до освобождаването на задържаните министри.

Регионалното правителство се възползва и сравни действията на Рахой с такива от времето на диктатора Франко.

"Ние няма да приемем връщане към най-тъмните времена. Регионалното правителство подкрепя свободата и демокрацията", написа каталунският премиер Карлес Пучдемон в „Туитър“.

Силовите мерки на правителството на Рахой само разпалиха каталунските сепаратисти, коментира британското издание „Индипендънт“. А до този момент инициативата на Пучдемон изглежда щеше да последва съдбата на допитването през 2014.

Самата Каталуния е управлявана от нестабилна коалиция и нейното правителство понякога среща затруднения в запазването на единството си, подчертава „Ню Йорк Таймс“.

Независимостта от Испания е единствената допирна точка между коренно различни политически фракции и до този момент лепилото изглежда отслабваше.

Предварителните социологически проучвания показваха, че 7,5 милионното население иска да ггласува за бъдещето си, но и че половината от него не подкрепя отделяне от Испания, а броят на сепаратистки настроените спада.

Убеден, че икономическата стабилизация на Испания е решила каталунския въпрос Рахой, който сам ръководи нестабилно правителство на малцинството, отказа да агитира жителите на региона да предпочетат оставане в Испания.

Премиерът не се опита в нито един момент да разубеди каталунските избиратели, като им предложи друг политически проект, обобщава френския „Монд“.

Неглижирането на референдума като незаконен против волята на много от жителите и представителите им във властта в крайна сметка доведе до напрежение.

Вчерашните полицейски операции само подкрепиха аргументите на сепаратистите, които вече обвиняват Мадрид, че се противопоставя на легитимните им искания, завършва "Монд".