Още по темата

Европа е изправена пред най-тежката криза на газовия пазар, откакто през 2009 г. спряха доставките през Украйна. Заради аварията в газовия терминал в австрийския град Баумгартен близо една трета от руските газови доставки за Европа бяха спрени, а Италия е отрязана от пазара, пише "Комерсант".

В газовия хъб в Баумгартен постъпва газ основно от Русия и Норвегия, след което се транспортира до Германия, Италия, Франция, Словения, Хърватия и Унгария.

При експлозия във вторник в газовия хъб Баумгартен един човек загина, 18 бяха ранени - вижте във видеото.

Взриви се най-големият газов хъб в Централна Европа

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА В ГАЛЕРИЯТА

Ако ситуацията не се подобри, ЕС ще трябва да провери на практика колко е адекватна лансираната от 2009 г. концепция, че втечненият природен газ (ВПГ) може да стане реална алтернатива на руското гориво, отбелязва изданието.

Италия може да реши проблема с покупки на ВПГ, защото в северните й региони работят три регазификационни терминала. Освен това страната разполага с 16 милиарда кубични метра газ в подземни хранилища, посочва експертът Александър Собко.

Колкото до Унгария, основната част от газа й не идва откъм Австрия, а директно от Русия през Украйна, добавя той.

Европейската комисия разчита щетите от експлозията да са минимални; газотранспортните оператори в Словакия и Чехия твърдят, че аварията не е повлияла на ситуацията там.

Взривът може да има по-сериозни последици за Украйна, получаваща газ само от Европа по схема за реверс.

Австрийската полиция заяви във вторник, че причина за експлозията, при която загина човек, а над 20 бяха ранени, е техническа неизправност, а Федералната служба за защита на конституцията изключи възможността за терористичен акт.

Според руския експерт Мария Белова, цитирана в "Комерсант", инцидентът "явно ще постави много въпроси - на първо място ще трябва да се гарантира физическата сигурност и надеждност на газотранспортната инфраструктура на ЕС".

Заради експлозията Украйна временно намали транзитираните обеми руски газ към Словакия, пише "Известия", като се позовава на сайта на оператора "Укртрансгаз". Спрени са доставките на руско гориво за Словения, Унгария и Италия, временно е преустановен и транзитът от Словакия за Австрия.

Днес сутринта обаче австрийската компания Gas Сonnect съобщи, че са възстановени транзитните доставки за всички страни в Европа, прекъснати заради аварията.

Максим Билявский, съветник на министъра на енергетиката на Украйна, обаче съобщи, че транзитът на газ през Украйна е намалял до 23%.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК