Още по темата

Брюксел и Лондон постигнаха напредък в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Първата фаза от процеса в завършена след 7 месеца диалог.

Това потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция след срещата си с британската министър-председателка Тереза Мей в Брюксел.

"Преговорите са трудни, но ние постигнахме пробива, от който се нуждаехме", потвърди председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след срещата си с британската министър-председателка Тереза Мей в Брюксел.

"Доволен съм от справедлива сделка", допълни той.

Това са най-големите заплахи за България

Иван Костов: Има 50% риск от разпадане на ЕС

ЕС иска от Великобритания да плати за напускането си

Британската премиерка Тереза Мей заяви, че напредъкътд с Европейската комисия гарантира правата на близо 3 милиона граждани от ЕС във Великобритания и на 1 милион британци в страните от ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Тя потвърди, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

По думите на Мей Северна Ирландия се ползва от "уникални обстоятелства", тъй като е единствената в Обединеното кралство със сухопътна граница със страна от ЕС.

Мей каза, че според постигнатата с Европейската комисия договорка границата ще остане отворена, като същевременно се запази конституционната и икономическа цялост на Обединеното кралство.

"Сметка по "развода" с ЕС на стойност между 35 и 39 милиарда британски лири би представлявала справедливо уреждане на въпроса", заяви днес говорител на британския премиер Тереза Май, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия препоръча днес на Европейския съвет (член 50) да приеме, че на първия етап от преговорите по член 50 с Обединеното кралство е постигнат достатъчен напредък.

Тереза Мей иска по-дълъг преходен период за Брекзит

Как Тереза Мей опропасти шанса си да стане новата Тачър

"Сега предстои лидерите от ЕС на заседанието си в Брюксел на 15 декември да решат дали наистина е постигнат съществен напредък, за да се премине към втората фаза на преговорите", пише в изявлението на Европейската комисия.

Главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние заяви: „Оценката на Комисията се основава на реално постигнатия напредък по всяка от трите ни приоритетни области. Постигайки съгласие по тези въпроси и уреждайки наследството от миналото, вече можем да пристъпим нататък и да обсъдим бъдещите си взаимоотношения на базата на доверието”.

По-рано днес Мартин Зелмайр, началникът на кабинета на председателя на Ек Жан-Клод Юнкер, сигнализира, че има споразумение за условията за развода на Великобритания с ЕС, като туитна картинка на "бял дим" - символа за избирането на нов папа, предаде Ройтерс.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.