Още по темата

Италия блокира заключителния документ на срещата на върха на ЕС по всичките теми от дневния ред на първия ден заради разногласия относно решаването на миграционната криза, съобщиха източници от делегациите в кулоарите на срещата в Брюксел, цитирани от световните агенции.

Италианският премиер Джузепе Конте отказва да се съгласи със заключенията на срещата по широк кръг от теми,

докато 28-те лидери на блока не съгласуват обща позиция по миграцията,

заяви италиански представител за ДПА.

Борисов: Няма да приемем бежанците да са вечно наши

„Върви или умри“: Мигранти прогонени в Сахара

Нещастната участ на мигрантите – от Европа до САЩ

Конте изчаква да види дали ще бъдат приети италианските искания по темата. Другите теми са търговските отношения със САЩ, сигурността и отбраната, икономически въпроси.

Спорната тема за миграцията трябва да бъде обсъдена по-късно днес, по време на вечеря.

Лидерите обсъдиха останалите теми в началото на срещата с оглед да съгласуват обща позиция преди планираната пресконференция на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

„Тъй като една страна резервира позицията си по целите заключения, на този етап заключения не са съгласувани“, написа говорителят на Туск Пребен Ааман в съобщение, като добави, че в резултат пресконференцията е отменена предаде Ройтерс (Reuters).

Ужасяващ сигнал

Ако не бъде разрешен, този спор ще изпрати ужасяващ сигнал за единството в Европейския съюз в момент, когато той е атакуван от търговските санкции на американския президент Доналд Тръмп и когато се бори с наследството на 2015 г., когато повече от 1 млн. мигранти влязоха в Европа. Това е особено опасно за германския канцлер Ангела Меркел, най-дългогодишният лидер на ЕС, която е под силен натиск от консервативните си съюзници в Бавария да сключи сделка за миграцията в Брюксел. Ако тя не успее ХСС заплаши едностранно да затвори границата за мигранти.

Лидерите се скараха още преди срещата в Брюксел

Криза в Средиземно море: никой не иска кораб с мигранти

Решението ѝ от 2015 г. да отвори германските граници за повече от един милион бежанци раздели Европа и продължава да я преследва у дома, въпреки че броят на пристигащите рязко намаля. По-малко от 45 хил. мигранти са достигнали до ЕС през тази година по данни на ООН. Хиляди други обаче загинаха в опит да прекосят Средиземно море.

ЕС остава дълбоко разделен по въпроса

как да се справи с търсещите убежище, като бившите комунистически източноевропейци, водени от Полша и Унгария, отказват да приемат дял от новите пристигащи, за да облекчат Италия и Гърция, които се затрудняват да се справят. Миграционната сделка между 28-те държави-членки на ЕС е нереалистична, затова Меркел настоява за „коалиция на желаещите“ по въпросите на миграцията.

Убеждаването на Италия да сключи сделка може да бъде най-голямото предизвикателство. Конте е отхвърлил всички предложения, които биха го накарали да се справи с още повече пристигащи хора.

Понастоящем по-голямата част от мигрантите, спасени с кораби в Средиземноморския слизат в Италия. Но в последните дни Рим отказа да пусне два такива кораба със стотици хора на борда да акостират, тъй като Конте иска и други крайбрежни държави да вземат някои от тях.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram