Още по темата

Нивото на река Сена в Париж достигна 6 метра и се очаква тази вечер да е неговият пик от 6,30-6,50 метра.

За много туристи, а и за самите жители на Париж, това е атракция и те се трупат по мостовете, за да гледат буйните води на придошлата река.

Най-голям интерес предизвиква статуя, която години наред служи за индикатор за покачване на нивото на Сена, пише в. "Фигаро". Статуята е на зуав - войник от пехотата на френската армия, която първоначално се е състояла от алжирци, открояващи се с пъстрите си униформи и строевата си подготовка.

Вижте снимки от Сена в Париж

Източник: ЕПА/БГНЕС

Паметникът е с височина от 5,2 метра. Открит е през 1856 г. по времето на Наполеон Трети. Каменният зуав е стъпил на каменен постамент в реката под моста Алма.

През годините именно по този каменен войник французите се ориентират дали има покачване на нивото

на реката. Ако зуавът е с крака, потопени във водата, значи нивото се е покачило, но не опасно.

Когато коленете на зуава са във вода, властите, затварят кейовете на Сена, а плаването по реката е забранено.

Днес, когато реката е достигнала ниво от 6 метра, войникът е във вода до бедрата. По време на рекордното покачване на нивото на реката (8,62 метра) на 28 януари 1910 г. статуята е във вода до рамене.

С годините зуавът от моста Алма се модернизира и днес той дори има акаунт в Туитър, в който "пише" шеговити коментари за настоящото покачване на нивото на Сена. Зуавът е и неделима част от френската култура. Той е упоменат в няколко песни, а през 2001 г. се появи в романа на Роже Бордие "Зуавът от моста Алма".

Световно известните музеи Лувър и Орсе затвориха врати

за посетители, за да могат служителите им да преместят безценните произведения на изкуството на сигурно място.

Броят на загиналите при наводненията в Европа нарасна до 14 души –

10 в южната част на Германия и по двама във Франция и Румъния. Прогнозата на метеоролозите е мрачна: очакват се още дъждове да се изсипят над Централна Европа – от Франция до Украйна.

Няколко градове в Южна Германия бяха опустошени от стихията.

Белгия, Австрия, Холандия и Полша също са засегнати. Хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Вижте снимки от бедствието

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че времето е сериозен климатичен феномен и глобално предизвикателство. Той ще обяви състояние на природно бедствие в най-тежко засегнатите райони, което ще му позволи да отпусне спешни средства.

В Париж са поставени аварийни бариери по протежение на Сена, редица мостове са затворени, а плаването на туристически лодки по реката е забранено.

Реката не е достигала сегашните си нива в Париж от 1982 г.,

посочва министерството на околната среда. Преди Сена е достигала ниво от 6,18 м. през 1982 г., 7,1 м. през 1955 г. и 8,62 м. през 1910 г.

Повече от 5000 души са били евакуирани от градове в Ценрална Франция от уикенда насам, а 19 хил. домакинства са без електрозахранване, предаде АФП.

Германия е в „траур“

В Южна Германия все още има безследно изчезнали хора заради стихията. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че страната е в траур заради онези, които са загубили живота си.

Най-тежкият инцидент е станал в Бавария, където три жени са били намерени удавени в мазето на къщата им.