Още по темата

Испания е изправена пред недопустим опит за отделяне на част от територията й и ще го реши чрез демократичните си институции.

Това заяви испанският крал Фелипе VI в специално слово за Каталуния по време на церемония по връчване на наградите „Прицесата на Астурия” в Овиедо.

Мадрид планира избори в Каталуния през януари

Решителност в Мадрид: Отнемаме автономията на Каталуния. Пучдемон ги заплаши

Каталуния е и ще остане важна част от обединена Испания, допълни монархът, като словото му бе посрещнато с овации.

Кралят на Испания има изцяло представителни функции, докато изпълнителната власт се упражнява от правителството в Мадрид.

Думите на Фелипе идват ден преди извънредно заседение на кабинета, на което по всяка вероятност ще бъде активиран член 155 от Конституцията на страната.

На престижната церемония в Овиедо присъстваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, този на ЕК Жан-Клод Юнкер и други официални лица, които застанаха плътно зад испанското правителство в опитите му да спре отделянето на Каталуния. 

Той позволява на централната власт да поеме управлението на автономен регион, какъвто е Каталуния.

На 1 октомври 90% от гласувалите в референдума за независимост на областта поискаха отделяне от Испания при 40% избирателна активност. Мадрид и ЕС обаче смятат допитването за незаконно.

Седмица по-късно каталунският премиер Карлес Пучдемон подписа символична декларация за независимост и поиска диалог с Мадрид преди регионалният парламент окончателно да гласува отделянето.

Крал Фелипе VI
Крал Фелипе VI Източник: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Мариано Рахой многократно отказа такъв, а в крайна сметка правителството реши безпрецедентно да активира чл. 155.

Тези действия трябва да бъдат одобрени от Горната камара на парламента, в която консерваторите на Рахой имат мнозинство.

Същевременно вчера Пучдемон заплаши, че ако Мадрид продължи с „репресиите”, то регионалните власти действително ще обявят независимост.

Крал Фелипе рядко взима думата в безпрецедентната за последните 40 години политическа криза в страната му.

В дните след референдума той отправи рядко обръщение към нацията, за да го определи като „незаконен” и да нарече поведението на регионалните власти „безотговорно”.

След речта му имаше коментари, че пълният резонанс на реториката на Рахой, неспоменаването на полицейското насилие в деня на гласуването и липсата на преки призиви към каталунците са превърнали словото му в пропиляна възможност за сваляне на напрежението.

Фелипе обаче продължава да стои плътно зад тезите на правителството.

Тази вечер той заяви, че всички трябва да уважават испанската конституция и принципите на парламентарната демокрация.

Наред с това монархът предупреди, че не трябва да се повтарят „грешките на миналото” и призова всички действащи лица в кризата да не се поддават на омраза и разделение.