Още по темата

Испанското правителство възнамерява да поеме контрола над Каталуния, ако регионалният премиер Карлес Пучдемон не даде ясен отговор дали е обявил независимостта на автономната област.

Това заяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо.

Пучдемон: Народът иска независимост, ще го последвам

Независимостта на Каталуния отложена. Какво следва

Във вторник Пучдемон подписа символична декларация за независимост, оправдана от резултатите на проведения в областта референдум.

Той обаче обяви, че фактическата независимост трябва да се гласува от местния парламент и призова това да се случи след преговори с Мадрид.

В сряда испанският премиер Мариано Рахой даде срок до понеделник на каталунските власти да кажат недвусмислено дали са обявили независимост.

Ако отговорът е положителен, то правителството в Мадрид най-вероятно ще активира член 112 от конституцията, с който се отнема автономията на региона. При такъв сценарий може да се стигне до налагане на сила.

Ако отговорът е отрицателен, то трудният непряк диалог между страните може би ще продължи.

Ако отговорът е двусмислен, то испанското правителство „ще трябва да предприеме действия”, предупреди Соидо.

Каталунците вече получиха демонстрация на подобни действия по време на самият референдум на 1 октомври. Тогава испанската полиция със силови мерки провали допитването, смятано от Мадрид за незаконно, в стотици секции.

Стигна се до сцени с насилие над възрастни жени, използване на гумени куршуми и сълзотворен газ срещу недоволни каталунци.

Пучдемон е изправен пред трудности и на вътрешния фронт.

Ако той даде отрицателен отговор на въпроса дали е обявил независимост, то ще изгуби подкрепата на сепаратистката крайнолява партия „Кандидатура за народно единство”, чийто гласове в местния парламент крепят неговото правителство на малцинството. (в най-горното видео)