Още по темата

От съдебни битки до шумни улични демонстрации, конфронтация между централното правителство в Мадрид и движенията за независимост в богатия североизточен район Каталуния се развива в продължение на седмици.

Кулминацията трябва да е в неделя, когато Каталуния възнамерява да проведе регионално допитване дали да се откъсне от Испания, въпреки опитите на правителството да осуети гласуването.

Хиляди излязоха и тази вечер по улиците на Барселона в подкрепа на референдума за независимост на Каталуния.

А ето и акцентите в този спор, събрани от агенция Асошиейтед прес (AP):

Заради референдума: арест грози над 700 каталунски кметове

Милион каталунци поискаха независимост

Испанският парламент: Референдум в Каталуния е невъзможен

По-богатите региони в Европа искат да се отцепят

Съдебни битки

След като каталунските сепаратисти в местния парламент приеха на 6 септември закон, за да проведат референдум за независимост, испанското национално правителство заяви, че това е незаконно и сезира Конституционния съд. Той пък разпореди допитването да бъде отложено, докато съдиите излязат със становище относно неговата законност. Те все още не са решили.

Предишните усилия на Каталуния за гласуване на независимост се провалиха заради испанската конституция, в чийто чл. 2 се говори за „неразривното единство на испанската нация, общата и неделима родина на всички испанци“.

Поддръжниците на независимостта пренебрегнаха решението на Конституционния съд и продължиха да подготвят гласуването, което накара държавният прокурор в Каталуния да започне две дела: едно срещу членове на каталунския парламент за неподчинение и злоупотреба с власт и друго срещу членове на каталунското регионално правителство, включително президента Карлес Пучдемон, за неподчинение, злоупотреба с власт и други злоупотреби.

Освен това член 155 от Конституцията на Испания позволява на правителството да прекрати напълно или частично каталунското самоуправление, ако регионът не се съобрази със съдебна заповед.

Пътят на парите

Отказът на централните власти в Мадрид да дадат на Каталуния правото да събира данъци и да ги използва както намери за добре – привилегия, с която се ползва Страната на баските – подхрани през последните години движението за независимост на тази автономна област в Североизточна Испания.

„Защо за баските може, а за каталунците не?“, попита неотдавна регионалният вестник „Ла Вангуардия“. Навсякъде в Испания централните власти събират по-голямата част от данъците и след това разпределят средствата между регионите. Единствените изключения са Страната на баските и съседнатна автономна област Навара, които директно вземат пари от данъкоплатците, а след това сами решават как да ги използват, пише агенция Франс прес (AFP).

Заради тази много изгодна система „част от каталунските граждани изпитват чувство за несправедливост“, анализира Жоан Ботеля, преподавател по политология в Барселонския свободен университет. Още повече, че Каталуния допринася с близо 20% за испанския БВП, а Страната на баските едва с 6%. „Освен това често се случва баските да откажат да платят дължимото на държавата, без да последват реални санкции“, казва Ален Куенка, специалист по регионално финансиране към университета в Сарагоса. „Военните самолети, например, трябва да се платят, но когато те не са съгласни (с исканата сума), не плащат“.

Атака срещу кметове

Ако кметовете и техните общини не могат да помогнат за организирането на референдума, то е малко вероятно той да се осъществи. Повече от 700 от кметовете в Каталуния станаха обект на разследване, след като заявиха, че няма да се уплашат от забраната на държавния прокурор да помагат в подготовката на допитването.

Ключова фигура е кметът на Барселона Ада Колау, която иска референдум, но такъв, който е легален и със съгласието на държавата. Колау е изгряваща политическа звезда в Испания и не може да си позволи да бъде свалена от длъжност. Но в нейния град са регистрирани една пета от гласоподавателите в региона.

Загрижена, държавните служители могат да бъдат обект на наказателно преследване, първоначално Колау отказа да предостави общински помещения за избирателни секции. По-късно обаче тя обяви споразумение с регионалното правителство да позволи на жителите на Барселона да гласуват. Тя обвини властите в Мадрид в безпрецедентен тормоз, казвайки, че „не става дума за независимост, а за правата ни“.

Големият ден

На фона на толкова голям натиск от страна на Мадрид, не е ясно как каталунските власти ще могат да проведат референдума. Независимо от начина, по който движението за независимост се опитва да реагира, централното правителство опитва да го блокира.

Полицията конфискува 10 млн. бюлетини и около 1,3 млн. плакати, рекламиращи допитването. Със съдебна заповед беше затворен сайтът за референдума, макар че няколко минути по-късно съдържанието му се появи отново чрез сървъри в чужбина. Освен това ще са необходими урни и изборни комисии, а движението за независимост не казва откъде ще дойдат те.

Запазва и възможността за масови демонстрации и безредици. Правителството на консерватора Мариано Рахой е изпратило в региона две трети от полицейските специални сили за потушаване на бунтове. Попълнението включва близо 10 хил. полицаи и цивилни охранители; една част са настанени на фериботи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.