Още по темата

Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон снощи на многохиляден митинг в Барселона.

ВИЖТЕ ОБСТАНОВКАТА В КАТАЛУНИЯ В ДНИТЕ ПРЕДИ РЕФЕРЕНДУМА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите,

преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч“, каза Пучдемон. Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя.

Заради референдума: арест грози над 700 каталунски кметове

Милион каталунци поискаха независимост

Испанският парламент: Референдум в Каталуния е невъзможен

По-богатите региони в Европа искат да се отцепят

Митингът край Магическия фонтан на хълма Монтжуик сложи край на агитационната кампания за референдума, който ще се състои на 1 октомври (неделя). По оценка на организаторите в него са участвали близо 100 000 души.

Днес в Каталуния е „ден за размисъл“, когато агитацията преди плебисцита се прекратява. Сред участниците имаше представители на всички поколения. Мнозина бяха облечени във фланелки или наметнати с флагове с думата „Si“ – Да“ на каталунски, лозунг на кампанията за независимост. Площадът беше залят от стотици жълто-червени каталунски знамена. Митингът имаше празничен характер – над два часа продължи музикален концерт на местни звезди.

Междувременно стана ясно, че

регионалната полиция на Каталуния е получила нареждане от началниците си до 6 ч. сутринта в неделя да бъдат разчистени от хора определените за изборни секции места,

за да не се допусне провеждане на референдума. Мадрид заяви, че плебисцитът е незаконен и няма да се състои.

Според документ, разпратен днес от началника на полицията майор Жозеп Луис Траперо и видян от агенция Асошиейтед прес, полицейски патрул трябва да отиде във всяка една от 2315-те секции, да изземе урните и изборните книжа и да затвори секцията.

Посочва се, че полицейските служители трябва да не използват помощни средства като палки и да прилагат сила за извеждане на хора от секциите само ако е необходимо. В документа се казва още, че мярката е в съответствие със съдебното разпореждане, че регионалната полиция и другите органи на силите за сигурност трябва да гарантират, че референдумът, който испанските власти определят като незаконен, няма да се състои.

Реакцията на 17-те хиляди служители на каталунската регионална полиция на това разпореждане ще е от решаващо значение за успеха или провала на референдума.

Каталунци започнаха да окупират избирателни секции още от тази нощ, за да гарантират провеждането на референдума

за независимост в неделя, съобщават репортери на АФП.

По-късно беше съобщено, че полицията е запечатала 1 300 избирателни секции в Каталуния. „От общо 2315 избирателни секции бяха запечатани 1300“, съобщи говорителят на централното правителство Енрик Мило. Той добави, че 163 от секциите са били „мирно окупирани“ от граждани.

Властите в Каталуния смятат да проведат допитването на 1 ноември, въпреки че централното правителство в Мадрид не го признава. Конституционният съд отмени правната сила на всички документи, свързани с гласуването, одобрени от местната власт и каталунския парламент.

Според най-новото допитване, независимост искат 41% от жителите на автономната област, а 49% са против. За провеждането на референдума обаче се обявяват 80% от каталунците, макар някои да смятат, че то трябва да е съгласувано с централната власт в Мадрид.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.