Още по темата

Ще продължи ли пътят към създаване на независима държава в Каталуния трябва да покажат предстоящите регионални парламентарни избори на 21 декември.

Кампанията за тях започна днес в условията на продължаваща безпрецедентна политическа ситуация в Испания.

Стачка и сблъсъци след отменената независимост на Каталуния

Затворът за Пучдемон и останалите се отлага засега

Досегашният лидер на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон се намира в Белгия заедно с четирима от министрите си. Срещу бившият премиер имаше международна заповед за арест заради повдигнатите му обвинения в подбуждане на бунт срещу испанската държава и отклоняване на обществени средства (в борбата за независимост – б.р.).

Днес Мадрид оттегли заповедта, тъй като властите вярват, че Пучдемон ще се върне в страната преди изборите, а в Испания заповедта за задържането няма да отпадне.  

Самият той на практика започна да води кампания от Белгия. Във видеообръщение той призова каталунците да изберат собствената си „нация” пред „подчинението” спрямо „тъмни образи” от Мадрид.

Социологическите проучвания и политическите анализатори към момента не могат да дадат ясен отговор дали Пучдемон и останалите сепаратисти, лидерите на част от които са в ареста, ще запазят единството си и ще спечелят достатъчно одобрение, за да продължат борбата за независимост.

Създаването на „Република Каталуния” вече бе обявено на 27 октомври от местния парламент заради резултатите от референдум 1 месец по-рано. Допитването беше обявено за противоконституционно от Мадрид, като централната власт изпрати полицаи, които попречиха на част от гласуването. Стигна се до батални сцени, в които удари от палки в Барселона отнесоха и възрастни жени.

До последващи преговори между Мадрид и сепаратистите не се стигна, а след обявяването на независимост Испания активира чл. 151 от Конституцията на страната. С него автономния статут на Каталуния бе отнет, а централната власт пое контрола върху нея. Почти веднага бяха свикани и изборите на 21 октомври.

Сега разединените сепаратистки партии в Каталуния залагат на авторитета на намиращите се в затвора или в изгнание свои водачи за спечелването на изборите, коментира АФП.

Разногласията им обаче са такива, че дори при победа ще им бъде трудно да съставят правителство и да продължат да отправят предизвикателство към централните власти, смятат експерти.

На предишните избори през 2015 г. сепаратистите спечелиха абсолютно мнозинство в регионалния парламент с 47,8 процента от гласовете.

Според най-новите допитвания сега за тях са обявили намерение да гласуват 45 до 46 на сто от избиратели и някои прогнози сочат, че те може да изгубят мнозинството си.

Единствената им обща тема в кампанията, започнала официално в полунощ, е осъждането на "репресията" от страна на държавата, поела управлението в областта на 27 октомври, след едностранното провъзгласяване на "Република Каталуния".

Въпреки сериозните обвинения срещу Пучдемон и членовете на правителството му, те са обект и на упреци от искащите независимост, че не са призовали за по-масово недоволство.

Основните сепаратистки партии бяха центристите на Пучдемон и Републиканската левица на Каталуния (РЛК) на вицепремиера Ориол Жункерас. Към момента той остава в испански арест без право на гаранция заедно с още трима бивши министри. Останалите задържани регионални членове на правителството на Пучдемон бяха освободени. 

Третата партия в досегашната коалиция беше крайнолявата „Кандидатура за народно единство” (CUP), чийто гласове осигуряваха парламентарно мнозинство на правителството. 

При отсъствието на Пучдемон РЛК се превърна в основна сепаратистка сила и ръководството й смята да оглави бъдещо правителство. Тази партия обаче вече не насрочва дата за евентуално обявяване на независимост, признавайки, че това за момента е нещо недостъпно поради липсата на консенсус в Каталуния.

Задава ли се още по-голяма разцепление?

Пучдемон, който създаде собствена листа "Жунтс пер Каталуния" ("Заедно за Каталуния"), не се е отказал от нищо. От Брюксел той води кампания чрез интервюта и претендира да бъде възстановен на власт като "легитимен премиер", с което да постави Мадрид в шах.

"Оттогава, само за месец станахме свидетели на преминаването на около 200 000 избиратели от "Ескера" (РЛК) към Пучдемон", казва Ориол Бартомеус, преподавател по политилогия в Автономния университет в Барселона.

"Във времето до 21 декември пренията в сепаратисткия лагер ще се задълбочават и ще се разменят удари", предрича той и допълва: "Проблемът им е, че това може да доведе до изтичане на гласове и в крайна сметка да попречи на сепаратистите да възобновят абсолютното мнозинство".

От другата страна, партиите - противници на отцепването разчитат на рекордно висока избирателна активност (от около 80 процента), за да надделеят над сепаратисткия блок.

Те обаче също водят кампания разединени. Либералната партия "Сиудаданос" ("Гражданите"), втората политическа сила в Каталуния, Каталунската социалистическа партия и консерваторите от Народната партия на Рахой - на власт в Мадрид, но гледана с много лошо око в Каталуния, си оспорват един и същи електорат и не пожелаха да се съюзят.

"Съюз от три сепаратистки партии ми се вижда малко вероятен, както малко вероятно ми се струва съставянето на правителство от трите антисепаратистки партии", каза Хосе Пабло Ферандис от института за социологически проучвания "Метроскопия".

Според сегашните сондажи арбитър може да се окаже малката партия "Каталуния ен кому" ("Каталуния заедно"), учредена от кметицата на Барселона Ада Колау и радикалната лява формация "Подемос". Такава поне е прогнозата на Фернандис.

Тази формация е против независимостта, но въпреки това настоява за легитимен референдум за самоопределение. Тазгодишният опит за такъв беше сметнат от Мадрид за противоконституционен, което не предвещава светло бъдеще на идеята.

"Обсъждането на невъзможен при действащия правен ред референдум представлява възобновяване на дискусия, която не ни доведе до нищо", заяви пред АФП Енрик Мильо, пълномощник на испанското правителство в Каталуния.