Още по темата

Ясна е самоличността и на втория терорист, който вчера атакува църква във френския град Сент Етиен дю Рувре.

По време на нападението свещеникът беше убит, а една от монахините е в болница в тежко състояние.

Разследващите заявиха, че вторият джихадист се казва Абдел Малик и е на 19 години. Живеел е в югоизточната част на страната. Досега не е бил известен на полицията.

Разследващите заявиха, че личната му карта е била намерена в дома на другия нападател, който беше идентифициран по-рано като Адел Кермиш, също на 19 години, роден във Франция.

Кермиш е съден през март 2015 г. за връзки с терористична организация и поставен под електронно наблюдение, след като се опитал два пъти да пътува за Сирия. Той е имал електронна гривна за проследяване, но я е деактивирал преди нападението, съобщи френският прокурор Франсоа Молен.

ИДИЛ пък показа видео с терористите от френската църква

На кадрите двамата говорят на арабски и са снимани до знамето на „Ислямска държава“.

Днес Ватиканът нарече убийството на 84-годишния духовник варварско. От там припомниха, че ужасът в църквата е продължил четири часа. Двамата джихадисти са убити при излизането им от църквата. В самото начало крещели "Аллах е велик", а "Ислямска държава" пое отговорност и заяви, че този удар е в знак на призива да се атакуват страните на кръстоносците.

Заради варварските атаки напоследък, френски медии заявиха, че няма да публикуват снимки на атентатори, за да не ги „величаем посмъртно”. Сред изданията, които обявиха символичен бойкот на терористите са френският вестник „Монд”, най-големият в страната телевизионен канал BFMTV, както и католическият всекидневник „Ла кроа”.

Френското Радио 1 пък дори заяви, че няма да назовава терористите поименно.