Още по темата

Автомобил, пълен с газови бутилки, наложи отцепването на район в белгийската столица Брюксел. Полицаи спрели колата за проверка, след като шофьорът преминал няколко пъти на червен светофар и карал с превишена скорост.

При последвалата проверка водачът на автомобила отказал да отвори багажника. Наложило се е полицията да отвори багажното отделение насила.

Малко по-късно стана ясно, че

шофьорът е радикализиран ислямист, с петгодишна условна присъда за тероризъм,

съобщиха местни медии. Според властите той е завърнал се от фронта джихадист.

Полицията и прокуратурата уточняват, че в автомобила му е имало две газови бутилки, които не са били свързани помежду си или с взривател, а едната от тях е била празна. Според разследващите е прибързано да се говори за случай на тероризъм.

Шофьорът е пътувал в автомобила сам и е бил спрян в оживен район. Мястото беше отцепено за дълги часове, а околните сгради бяха опразнени. Колите на градския транспорт не обслужваха околните спирки.

На мястото пристигна екип военни сапьори,

а очевидци по-късно съобщиха за силен взрив, оповестил обезвреждането на пълната газова бутилка. Всички жители на района след това бяха поканени да се върнат по домовете си.

През септември миналата година полицията в Париж предотврати атентат около катедралата Нотр Дам. Тогава бе установено, че терористи са възнамерявали да взривят автомобил, пълен с газови бутилки и паркиран край храма.