Още по темата

Парламентът на Полша отхвърли налагането на пълна забрана за абортите на фона на масови протести срещу мярката в страната. Над 20 хиляди души, облечени в черно, излязоха по улиците на Варшава днес.

Срещу забраната на абортите гласуваха 352 депутати от Сейма, като само 52-ма я подкрепиха. Законопроектът предвиждаше не само да се забрани на жените да правят аборт, но да носят наказателна отговорност, а лекарите, които им помагат, да влизат в затвора.

Той беше предложен от обществената организация „Стоп на абортите”, ползваща се със силната подкрепа на полската католическа църква. Управляващата консервативна партия „Право и справедливост” подкрепяше идеята, но в крайна сметка се огъна под обществения натиск.

Според опозицията законопроектът за забрана на абортите е опит за „разгръщане на идеологическа и религиозна война” в страната.

Въпреки днешното решение обаче опитите за налагане на забрана продължават. Очаква се скоро да бъде представен нов вариант на закона.

Председателят на горната камара на парламента Станислав Карчевски съобщи вчера, че в Сената вече има такъв законопроект. Той изключва възможността за аборт дори при съмнение за синдром на Даун, но не предвижда наказания за жените.

Хилари Клинтън позволила сексуално хищничество на съпруга си

Папата разреши да се дава прошка на жени, правили аборт

Белгийски съд започва дело срещу българка, убила детето си

Министър-председателят Беата Шидло пък обеща скоро да бъде готов законопроект за семейства с деца с генетични болести и жени с проблемна бременност.

По сега действащия закон в Полша абортите без медицински причини са забранени. Абортът обаче е позволен при зачеване след изнасилване. По данни на министерството на здравеопазването, през 2015 година в Полша са направени 1044 аборта.