Още по темата

Гърция блокира официалната позиция на ЕС пред ООН, критикуваща нарушенията на човешките права в Китай, въпреки че Еврогрупата реши да отпусне на Атина 8,5 млрд. евро.

Според европейски дипломати, това подкопава усилията да се спре преследването на активисти и дисиденти от страна на властите в Пекин, съобщава „Катимерини” (Ekathimerini).

Гърция на прага на фалита, ще облага чуждестранните автомобили

Вижте още за гръцката криза

ЕС, който следва политиката на свободното слово и е срещу прилагането на смъртното наказание по света, трябваше да излезе с обща позиция пред Съвета за човешките права на ООН в Женева, но не успя да постигне съгласие сред всичките 28 страни членки.

Говорителят на гръцкото Министерство на външните работи заяви, че Атина е блокирала официалната резолюция, определяйки я за „неконструктивна критика към Китай“.

„Позицията на Гърция е, че непродуктивна и в много случаи избирателна критика срещу определени държави не улеснява насърчаването на човешките права в тези страни, нито пък развива отношенията им с ЕС”, посочват от гръцкото външно министерство.

Дипломатически източник от ЕС изразява раздразнение от решението, взето на фона на споразумението за нов транш с финансова помощ за властите в Атина. „Най-малко бих казал, че това не прави чест на Гърция“, посочва дипломатът.

Според организациите „Амнести Интернешънъл” и „Хюман райтс уоч” за първи път ЕС не успява да представи становището си в най-висшия орган на ООН за правата на човека.

В края на миналата седмица групата на финансовите министри от еврозоната постигна договореност да бъдат отпуснати общо 8,5 милиарда евро на Атина. Първият транш от 7,7 млрд. евро трябва да бъде преведен в началото на юли.

Китай е един от най-големите чуждестранни инвеститори в Гърция, като през миналата година китайската компания Cosco Shipping купи мажоритарния дял в пристанището на Пирея за 368,5 млн. евро, поемайки задължение да вложи 300 млн. евро в развитието му.

Китайски бизнес групи са изразили интерес за инвестиции в областта на транспорта, телекомуникациите, енергетиката и туризма в Гърция.