Още по темата

Осъден убиец на екстремистка лява групировка, който някога беше най-издирваният терорист на Гърция, беше пуснат в 48-часов домашен отпуск от атински затвор вчера. Това разпали политически дебат в гръцкия парламент за лишаването от свобода, закона и реда.

59-годишният Димитрис Куфодинас изтърпява доживотен затвор за участие в 11 от 23 убийства, за които е обвинявана вече несъществуващата въоръжена групировка „17 ноември“

Неговите жертви включват зетя на сегашния лидер на консерваторите в опозиция Кириакос Мицотакис, който окачестви домашния отпуск като нещо „невъобразимо“. „Той не е просто някакъв терорист, той е лидер, идеологически водач, който е написал книга, която казва, че след убийството Куфодинас е отишъл в таверна и празнувал“, казва дъщерята на Мицотакис и съпруга на убития Павлос Бакоянис, Дора, която е бивш външен министър на Гърция.

Синът ѝ Костас Бакоянис, издигащ се дясноцентристки политик, заяви: „Той никога не се покая и не показа никакъв признак на съжаление за стореното от него. Той продължава да оскърбява демокрацията. Вместо да лекува рани от миналото, той рови в тях“.

Условията на престоя на Куфодинас извън затвора са дефинирани в закон от 1989 г. Въпреки това обаче

домашният отпуск предизвика спор между лявото правителство и опозиционната партия Нова демокрация.

Димитрис Куфодинас излиза в домашен отпуск от затвора
Димитрис Куфодинас излиза в домашен отпуск от затвора Източник: ЕПА/БГНЕС

Консервативната Нова демокрация обвини правителството, че застрашава обществената безопасност и призова правосъдното министерство да попречи на излизането му. „Гърците бяха шокирани да видят главният убиец на „17 ноември“ Димитрис Куфодинас пуснат в домашен отпуск. Той е терорист, който не е показал и следа от угризения пред семействата на 11-те души, които е убил“, каза говорителката Мария Спираки.

Гръцката асоциация на затворническите надзиратели заяви, че Куфодинас си е спечелил правото да поиска отпуск. „Димитрис Куфодинас не е имал дисциплинарно нарушение по време на престоя си в затвора и е изпълнил всички условия, необходими за пускането му в домашен отпуск“, обяви асоциацията.

„Трябва да се сложи край на споровете за права, които са безспорни“,

допълват от асоциацията на затворническите пазачи. „Законът трябва да се спазва“.

С неофициални дрехи и с усмивка на уста Куфодинас напусна строго охранявания затвор Коридалос в Атина вчера и беше прегърнат от малка група приятели и поддръжници.

Съединените щати порицаха двудневното му освобождаване и нарекоха Куфодинас „осъден терорист“. Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт каза, че американското посолство в Атина е предало на гръцкото правителство сериозните си безпокойства във връзка с домашния отпуск.

Според полицейските доклади под прикритието на пчелар и учител по математика, Куфодинас в продължение на години е действал под псевдонима Лукас като главен екзекутор, плановик, вербовчик и касиер на „17 ноември“.

В автобиография от 2014 г. той описва подробностите от нападенията на организацията, без да пише за тях в първо лице.

Групировката „17 ноември“ се изплъзваше на полицията близо 30 години, докато един от членовете ѝ не беше арестуван след нескопосана бомбена атака през 2002 г. Случаят предизвика серия арести и доведе до осъждането на Куфодинас през следващата година за убийствата, както и за въоръжени обири и бомбени нападения. Жертвите на групировката включват военнослужещи и дипломати от САЩ, Великобритания и Турция, а също известни гръцки бизнесмени и политици.