Още по темата

Решението на турския парламент да свали имунитета на 138 от своите членове беше критикувано остро от европейските депутати в сряда.

По време на дебат с комисаря по разширяването Йоханес Хан те нарекоха станалото опит на президента Реджеп Ердоган да заглуши опозицията и да узурпира властта.

Според тях решението подкопава върховенството на закона и свободата на словото и ще навреди на отношенията между ЕС и Турция.

То според евродепутатите е в противоречие с ангажимента, поет от Анкара в рамките на опитите да се присъедини към ЕС, да гарантира стабилност на институциите. 

Междувременно председателят на германския парламент Норберт Ламерт откри днешното заседание с остра реплика по адрес на Ердоган, който заяви, че на депутатите в Бундестага от турски произход, трябва да бъде направен кръвен тест, тъй като едва ли наистина имат турски корени.

Барозу: Турция не е готова да стане член на ЕС

Ердоган поиска обединение на всички мюсюлмани

Камерън: Турция няма да влезе в ЕС преди 3000-та година

Анализатор: Приключва ли бракът по сметка между ЕС и Турция

„Смятах за невъзможно демократично избран президент през XXI век да свързва критиката си по адрес на демократично избрани депутати в немския Бундестаг със съмнения в турския им произход, като нарича кръвта им увредена”, каза Ламерт, в присъствието на канцлера Ангела Меркел, пред пленарната зала, която отговори с овации.

Ламерт посочи, че парламентаристите в Бундестага са готови да дебатират и да понасят критика, но всеки, който се опитва чрез заплахи да окаже натиск върху отделни депутати, трябва да си дава сметка, че напада целия парламент.

Коментарът на турския президент Ердоган беше предизвикан от това, че 11-те депутати от турски произход в Бундестага подкрепиха резолюцията за геноцида над арменците в Османската империя.