Още по темата

В германския град Кемниц бе въведено извънредно положение заради заплаха от възможен терористичен акт.

Полицията в Германия обяви, че издирва 22-годишен сириец заради подготвяно бомбено нападение.

Органите на реда във федералната провинция Саксония е издала заповед за арест за Джабер Албакр, който е роден в Сирия през януари 1994 г.
Той носи черен суитчър с качулка и е „заподозрян за подготвяне на бомбена атака“.

Германската полиция задържа двама млади мъже по време на операцията на гарата в град Кемниц. Властите оповестиха, че заподозрените за връзки с Албакар са били арестувани след пълна блокада на гарата. Още един човек, който е имал контакт издирвания сириец е бил задържан в центъра на града.

В същото време полицията съобщи, че е открила „силно взривоопасни“ вещества по време на обиска на дома на Албакар.

От полицията уточниха, че експлозивите не са достатъчно стабилни, за да бъдат преместени и ще бъдат унищожени на място. Властите призоваваха хората да не напускат домовете си. „Моля, намирайки се в пределите на отцепения район, не напускайте домовете си и следвайте указанията на полицията“, пише в разпространеното обръщение.

Според очевидци в района на провеждане на операцията е прогърмял взрив. В полицията посочиха, че той е свързан с действията на правоприлагащите органи.

До момента не са разкрити детайли от планираната атака, но има информация, че става дума за подготвяно нападение срещу берлинското летище „Шоненфелд“.

По-рано силите на реда извършиха евакуация на част от жилищната зона „Фритц Хекерт“, която беше блокирана.

„Ние провеждаме голяма операция в Кемниц по подозрение за подготвян бомбен атентат... издирваното лице не може да бъде намерено“, заяви говорител на полицията в провинция Саксония.

Семейства, живеещи във „Фритц Хекерт”, разказват, че са били събудени рано сутринта от полицаи с автоматични оръжия, които са им наредили да напуснат домовете си. Жителите са били извозвани с автобуси.

„Фриц Хекерт” е една от най-големите жилищни зони в бившата комунистическа Източна Германия, където някога са живели до 90 000 души. Впоследствие част от жителите напускат мястото и много от блоковете остават необитаеми.