Още по темата

Германските политици реагираха изключително остро срещу призива на президента на Турция Реджеп Ердоган турците да не гласуват за водещите партии на изборите в Германия.

Кандидатът за канцлер на Германия от Социалдемократическата партия Мартин Шулц коментира:  „Какво си позволява този човек? В задачите на турския президент не влиза даването на указания, свързани с изхода на изборите в германския парламент”.

Ердоган към Берлин: Не се намесвайте във вътрешните ни работи

Германия обмисля спирането на туристи и инвестиции в Турция

Обръщайки се към германските граждани от турски произход Шулц добави, че те са част от германския народ, който никому не е позволено „да разделя на две части“. Той добави, че Ердоган е „загубил чувството си на мяра, затова и още по-силно ще подкрепяме тези, които се борят за свободна и демократична Турция“.

От своя страна външният министър Зигмар Габриел оцени изявлението на турския президент като „невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия” и призова избирателите да не се поддават на внушенията и да „влизат в играта на Ердоган”.

„Няма да търпим никакви намеси”, увери канцлерът Ангела Меркел и посочи, че всички германски граждани, включително тези от турски произход, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на парламентарните избори следващия месец.

В същото време турските политици продължиха натиска върху Германия.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обвини германските власти в подкрепа за терористи.

„Ние категорично искаме Берлин да ни предаде укрилите се в Германия и замесени в опита за преврат членове на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура”, за да бъдат съдени в Турция. По отношение на Митническия съюз Германия не трябва да заема позицията еднолично да вземе решение от името на Европейския съюз. Германия ни ощетява от името на ЕС, като създава впечатление, че е единственият фактор в него. Това не е правилно, не съответства нито на организационната структура, нито на принципите на ЕС. Прилича ни на насилие и принуда” заяви Бинали Йълдъръм.

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг пък беше по-директен в изказването си.

„Терористичната организация ПКК много откровено е защитавана от Германия. Извършва на нейна територия всякаква пропаганда. Набират се терористи, които да се бият в планината Кандил в Северен Ирак. Осъществява се финансиране на тероризма. До днес не е направила нито една крачка по предадените от Турция 4 500 досиета на терористи и превратаджии. Дали пък няма намеса от политиката върху съда? Защо не се взема решение по тези досиета?... От друга страна ясно виждаме, че Германия се е превърнала в убежище на превратаджиите”, заяви Боздаг.