Още по темата

Германия завършва приема на бежанци от Италия и Гърция съгласно квотната система на Европейския съюз за препразпределение на търсещите убежище, съобщава „Велт” (Die Welt), като се позовава на Министерството на вътрешните работи на ФРГ.

Страните от Общността договориха квотната система за прием на бежанци през 2015 г. Тя предвиждаше Германия да приеме 27 хил. души на своя територия, но на практика в страната пристигнаха 10 265 кандидати за убежище – 4894 души от Италия и 5371 души от Гърция.

ЕК иска още поне 50 000 бежанци в Европа и България в Шенген

Вълни от мигранти тепърва ще има

Причината за разликата в предвидения и реалния брой на приетите бежанци е свързана с това, че голяма част от търсещите закрила не са имали основания за получаване на хуманитарен статут на закрила, поясняват от редакцията.

Програмата на Брюксел предвижда прием на онези кандидати, чиито шансове за убежище превишават 75%. И все пак – Германия е приела на територията си най-голям брой бежанци от страните от ЕС.

Към настоящия момент в Гърция обаче няма търсещи убежище, които могат да разчитат на установяване в Германия. В Италия реален шанс за получаване на закрила в Германия имат около три хиляди кандидати.

През декември 2017 г. ФРГ е приела 503-ма бежанци от Италия и 39 от Гърция, а през първия месец от новата година от двете страни са пристигнали само 8, търсещи убежище.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.