Още по темата

Германците избират нов парламент. Изборите се провеждат по сложна система, съчетаваща прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип, предадоха световните агенции. 

Германският канцлер Ангела Меркел е на прага на четвърти мандат. Това сочат данните на всички социологически агенции. На днешните изборите за Бундестаг се борят 43 парти, но реални шансове да преодолеят 5-процентовата бариера имат само шест от тях.

Всеки от 61,5-те милиона избиратели разполага с два гласа, за да избере депутатите в Бундестага. Минималният брой на местата трябва да е 598 души. Половината от тях отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5%. Другата половина от местата са за кандидати, избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50%, или не.

Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател

да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, пише БТА.

Броят на депутатите в новоизлъчения парламент се определя чрез сложни калкулации. В досегашния парламент депутатите бяха 613, а според прогнозите в новия могат да достигнат 700. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха.

Избирателната система е такава, че да изключва прекалено малките партии от парламента. Като резултат от това една партия трябва да прехвърли прага от 5% от националния вот или да победи в три избирателни окръга. Бариерата не е в сила за партиите, представляващи националните малцинства.

Десетилетия наред германската избирателна система не е произвела абсолютно мнозинство за една партия. Страната няма традициите да съставя правителства на малцинството, така че следващото правителство ще е неизбежно коалиция.

Изборният ден започва в 8.00 ч. и приключва в 18.00 ч. местно време.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че консервативният блок Християндемократически съюз на Ангела Меркел ще получи 36%. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще получи 21,5%, а Алтернатива за Германия, определяна като популистка и антиимигрантска, ще получи 11%. Либералите от Свободната демократическа партия ще получат 10%, Левите - 8,5%, а Зелените – 8%.

Брюксел и Меркел с нов удар по Турция

От "момичето" на Кол до "лидер на свободния свят"

Ще хакне ли Русия изборите в Германия

В настоящите избори взимат участие 4800 кандидати. От тях 29% са жени. Средната възраст на кандидатите е 47 години, като най-младият е 18-годишен, а най-възрастният е 89-годишна немска актриса и общественичка, авторка на детски и кулинарни книги и политически деец Барбара Рютинг. В изборите участват 42 партии, като 16 от тях участват за първи път. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.