Още по темата

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер призова за частична забрана за бурките, а канцлерът Ангела Меркел посочи, че забулените жени мигрантки няма да могат да се интегрират в страната. 

Такъв дебат тече и в Австрия, където 

Томас де Мезиер призова за частична забрана на бурките, по-специално в учебни и административни учреждения. "Общо е мнението ни да отхвърлим бурките, общо е мнението, че се стремим да въведем със закон принципа да се показва лицето там, където е необходимо за обществото ни - зад волана, в учрежденията, училищата и университетите, в обществения сектор, пред съда", каза министърът.

Носенето на булка не спомага за интегрирането на мюсюлманките в Германия,

заяви канцлерката Ангела Меркел в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Меркел: Който се страхува от бежанците, да се запознае с тях

Германия: Споразумението за мигрантите с Турция работи

„Според мен жената, чието лице е напълно покрито, едва ли има шанс да се интегрира“, убедена е Меркел. Тя обаче избягна отговора на въпроса смята ли за възможна пълната забрана на бурката в Германия. „Тук става дума за политически и юридически въпрос, за чието решаване министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер има пълната ми подкрепа“, отбеляза канцлерката.

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц

се обяви за въвеждане на забрана на бурките в страната и налагането на общественополезен труд за бежанците.

Курц смята, че трябва да се въведе така нареченият „труд за 1 евро“ за бежанците, да се намалят социалните помощи.

Всички тези мерки дипломатът смята да вкара в новия закон за интеграция, който трябва да бъде изготвен през следващите шест месеца.

По отношение на общественополезния труд той трябва да обхваща дейностите, които са свързани с поддръжката на обществените места, оказване на помощ на търсещите убежище, както и работа в социалните центрове.

„Според мен, бурката определено възпрепятства интеграцията”,

каза дипломат номер едно на Австрия.

Във видеото горе - как в малкото градче Цел ам Зее в австрийските Алпи посрещат чужденците с бурки и как посрещат парите им

Франция е една от страните, която забрани бурките. 

По инициатива на експрезидента Никола Саркози Париж одобри закон против носенето на бурки на обществени места и той влезе в сила на 11 април 2011 година. 

През април Пазарджик стана първият град, в който бяха забранени бурките у нас.  

В Пловдив отказаха да забранят бурките

Първа глоба за носене на бурка

И Бургас ще забранява бурките