Още по темата

Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) между Европейския съюз и САЩ се е провалило, но „никой не го признава“, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел, цитиран от „Индипендънт” (Independent).

Разговорите между Брюксел и Вашингтон имаха малък прогрес през последните няколко години. През юли в белгийската столица се проведе 14-ят кръг от преговори, който е и третият в рамките на шест месеца.

Тогава се появиха съобщения, че разговорите са без развитие, тъй като редица европейски лидери изразяват притеснения за това какъв ефект ще има споразумението върху икономиката и липсата на готовност от страна на САЩ да направи отстъпки по спорните въпроси.

По-рано през май Франция дори заплаши да блокира преговорите, ако споразумението остане в сегашния си вид, тъй като то фаворизира американския бизнес.

Габриел, който също така заема поста на министър на икономиката, посочи, че „преговорите със САЩ де факто се провалиха, въпреки че никой реално не го признава“.

Той поясни, че по време на последния кръг, представителите на Вашингтон и Брюксел не са успели да постигнат съгласие по нито една от разглежданите 27 глави.

Вицеканцлерът допълни, че споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС – Общото икономическо и търговско споразумение, е по-справедливо в сравнение с това със САЩ.

Според критици един от основните недостатъци на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции е това, че ще се позволява на мултинационални корпорации да „съдят“ правителства за това, че предприемат действия, които могат да навредят на техния бизнес.

Така американски компании биха могли да избягват спазването на различни европейски здравни, екологични и други регулации, като ги оспорват в квази-съдилища, които ще бъдат създадени за решаване на спорове между инвеститорите и държавите.

Сериозно влияние върху преговорния процес оказва и решението на британските избиратели страната им да напусне ЕС, тъй като Великобритания беше най-големият защитник на споразумението за свободна търговия със САЩ.