Още по темата

Брюксел е неподготвен за ръката, която Китай протяга към Източна Европа. Европейският съюз е загрижен от все по-близките връзки на Пекин с „бедните нации в Европа“, коментира „Файненшъл таймс“ (The Financial Times) по повод срещата 16+1 в Будапеща на страните от Централна и Източна Европа с Китай на равнище премиери.

Китай – най-губещата сделка на Тръмп

Американски генерал призна: САЩ по-назад от Русия и Китай

Тръмп оневини Китай, ще се срещне с Путин във Виетнам

„Този регионален стремеж поражда големи съмнения не само в Брюксел, но и в други столици на голям брой страни-членки на ЕС“, споделя дипломат пред изданието.

Друг високопоставен дипломат от европейска държава отбеляза, че това е само „върхът на айсберга“.

„Срещата 16+1 се отнася до серия от въпроси, някои от които засягат и компетенциите на ЕС или се движат към нови области, в които вече има инициативи между ЕС и Китай“, посочва дипломатът.

Лондонското издание коментира, че докато Унгария и Сърбия хвалят инициативата 16+1, дипломатите в Брюксел се опасяват, че Пекин ще я използва, за да подкопае европейските правила, а също ще използва напрежението между Запада и Изтока в самия ЕС, да засили позициите си.

„Центърът на тежестта на световната икономика се измества от Запад на Изток: докато все още има някакво отричане на това в Западния свят, то не изглежда разумно”, коментира унгарският премиер Виктор Орбан през октомври. „Виждаме, че центърът на тежестта на световната икономика се измества от Атлантическия регион в Тихоокеанския регион. Това не е моето мнение - това е факт.”

Примамката за страните от Централна и Източна Европа е ясна. От 2012 г. насам китайските компании, подкрепени от държавните банки, са инвестирали приблизително 15 млрд. долара в инфраструктура и свързаните с тях индустрии в ЦИЕ, сочат данни събрани от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

„За Китай 16-те държави са важни и сами по себе си, но и като мост към ЕС”, допълва Джонатан Хилман, директор на проекта за анализ на връзките между ЦИЕ и Пекин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК