Още по темата

Единият от двамата нападатели, взели заложници по време на вчерашната сутрешна литургия в църквата във френския град Сен Етиен дю Рувре, е бил идентифициран като Адел Кермиш, на 19 години, роден във Франция.

Той е местен младеж.

Бил е съден през март 2015 г. за връзки с терористична организация и поставен под електронно наблюдение, след като се опитал два пъти да пътува за Сирия. Той е имал електронна гривна за проследяване, но я е деактивирал преди нападението, съобщи френският прокурор Франсоа Молен. 

Вторият нападател все още не е идентифициран.

Вчера двама нападатели влязоха в църквата, взеха за заложници петима души - свещеникът, две монахини и двама богомолци.

Свещеникът е с прерязано гърло - Ватиканът нарече убийството на 84-годишния духовник варварско. Още един от похитените е с опасност за живота. Една от монахините е успяла да се измъкне и тя е подала сигнал до полицията. Ужасът вътре е продължил четири часа. Двамата джихадисти за убити при излизането им от църквата. В самото начало крещели "Аллах е велик", а "Ислямска държава" пое отговорност и заяви, че този удар е в знак на призива да се атакуват страните на кръстоносците. 

Експерт: Тероризмът на вълците-единаци ще е новият хит

Стана ясно и че те са носели фалшиви експлозиви и са използвали заложници като жив щит срещу униформените. 

Продължава издирването на евентуални съучастници на двамата терористи. Към момента има един задържан - непълнолетен алжирец.

Семейството на Кермиш по-рано е информирало властите за това, че той планира пътуване до Сирия и той е бил арестуван и по-късно поставен под наблюдение. 

Стана ясно и че в джихадисткото приложение за съобщения Telegram са били публикувани изображения,

заплашващи Лондон и Вашингтон с атаки,

пише британската преса.

Едно от изображенията показва как Статуята на свободата в Ню Йорк е обхваната от пламъци, като отстрани има надпис „Вашингтон скоро“. Източникът на заплахите срещу Лондон и Вашингтон не е известен и неговата достоверност не е потвърдена. 

„Няма специфична разузнавателна информация, свързана с атаки срещу християнските общности в Обединеното кралство“, коментират властите.

Британските църкви бяха призовани да преразгледат сигурността си,

а вътрешното министерство отпусна допълнителни 2,4 млн. паунда за подсилване на сигурността им. Специални съвети относно мерките за сигурност са отправени към 47-те хил. църкви в страната, след убийството на свещеник във Франция.

Въпреки че няма конкретни заплахи за християнската общност във Великобритания, ходещите на църква трябва да са бдителни, гласи полицейски съвет, разпространен във вторник.

На 14 юли в Ница загинаха 84 души, а други над 200 бяха ранени, след като камион се вряза в група хора, събрали се на Английската крайбрежна алея, за да наблюдават фойерверките по случай Деня на Бастилията. Действията на шофьора са били преднамерени, той е и произвел няколко изстрела по множеството. В камиона са открити много оръжия, а също и гранати. Полицията застреля нападателя, който беше идентифициран като  Мохамед Лахуаедж Булел.