Още по темата

Няма да има търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, преди да завърши мандата на американския президент Барак Обама в началото на 2017 г. Това заяви  днес френският президент Франсоа Оланд.

Франция ще поиска следващия месец Европейската комисия да прекрати търговските преговори между ЕС и САЩ. Това съобщи френският държавен секретар по търговията Матияс Фекл.

„Франция оттегля политическата си подкрепа за тези преговори“, посочи той в интервю за радио „Eр-Ем-Се” (RMC).

По думите на държавния секретар разговорите между Вашингтон и Брюксел са предимно в полза на САЩ.

„Американците не ни дават нищо, или само трохи... това не е начин, по който се водят преговори между съюзници“, допълни той.

„Ние се нуждаем от ясно и окончателно спиране на тези преговори, за да ги рестартираме на по-добра основа“, посочи Фекл.

Според него искането за прекратяване на преговорите ще стане по време на среща на министрите на външната търговия на страните от Европейския съюз в Братислава през септември.

Активисти, които се противопоставят на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), посочват, че спогодбата е в полза предимно на големите компании и ще ощети потребителите.

По-рано френският премиер Манюел Валс заяви, че би било „невъзможно“ за ЕС и САЩ да постигнат споразумение до началото на 2017 г., когато приключва мандатът на настоящия американски президент Барак Обама.

Според дипломатически източници на АФП преговорите могат да бъдат прекратени до избирането на нов държавен глава на САЩ през ноември или дори до след изборите във Франция и Германия през следващата година.

Вчера германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че преговорите със САЩ вече са се провалили, но все още „никой не го признава“. Той посочи също, че при последния кръг от разговори не е постигнато съгласие по нито една от разглежданите 27 глави.

В отговор на изказването на Габриел от Европейската комисия посочиха, че преговорите продължават. „Нещата се задвижват в момента. Комисията прави стабилен прогрес“, заяви говорителят Маргаритис Схинас, като посочи, че „ако условията са подходящи Комисията е готова да сключи споразумението до края на годината“.