Още по темата

Русия проведе мащабно учение с военни хеликоптери и стрелкови тренировки над Краснодарския край в петък.

Сред участващите хеликоптери бяха МИ-28, известен също като „Поразията”, МИ-24 или „Кошута”, МИ-35, наричан още „Крокодилът” и МИ-8АМТ.

Пилотите демонстрираха поразяване на наземни цели, които симулираха бронирани превозни средства на въображаем враг.

Това учение беше само една от многобройните демонстрации на модерна военна сила от страна на Русия в последните месеци, на фона на успехите във войната в Сирия.

Европа е притеснена и може би с право от цялото това размахване на оръжия от Москва.

Европейските страни увеличават военните си бюджети зарази страховете от „руска агресия“, съобщава Defense News, позовавайки се на данни от доклад, проведен под егидата на изследователския център на Института за международни отношения.

През тази година ръстът на отбранителните разходи в ЕС е достигнал 8,3%. През последните 20 години европейските държави съкращаваха тези разходи, но сега те отново активно развиват своите военни програми.

Най-бързо бюджетите за отбрана нарастват в страните от Централна Европа и Прибалтика – Чехия, Унгария, Словакия, Полша, Литва, Латвия и Естония. Тези седем държави ще увеличат своите отбранителни разходи с 19,9% през 2016 г., се казва в доклада.

В Югоизточна Европа - България, Хърватия, Румъния, Сърбия, Словения и Кипър - военните разходи ще бъдат увеличени с 9,2%, докато в Западна Европа – само с 2,7%.

Единствено Италия, Гърция и Швеция няма да правят промени в отбранителните си бюджети, макар че Стокхолм планира да повиши разходите след 2016 г., се казва в доклада.

България, Чехия, Полша и Словакия също така планират да намалят „зависимостта си от Русия“, съкращавайки броят на оръжията, с които разполагат от съветската епоха.

Освен това малките европейски страни ще развиват съвместни военни програми с по-големите сили, като Германия и САЩ.

Още една причина за нарастването на парите за отбрана са намеренията за борба с терористичните заплахи.

Дори ако „заплахата от Русия намалее“, европейските страни ще продължат да дават повече средства за армиите си заради нестабилната ситуация в Близкия изток, отбелязва Defense News.

От своя страна, Русия в отговор на обвиненията в агресивна политика, многократно е заявявала, че само отговаря на действията на Запада. Позицията на Москва е, че се вземат ответни мерки срещу експанзията НАТО към руските граници.