Още по темата

Европейският съюз определи провелия се вчера референдум в Република Сръбска като незаконен.

Допитването няма законова основа, посочи говорителят на ЕС Мая Коциянчич.

Вижте как протече изборния ден в Република Сръбска в галерията ни.

По думите ѝ днес Брюксел е призовал институциите в Сараево – столицата на Босна и Херцеговина, да решат всички свои отворени въпроси с региона в рамките на съществуващото законодателство и да се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ескалация на напрежението.

„Референдумът в Република Сръбска няма законова основа, тъй като Конституционният съд на Босна и Херцеговина реши да отмени решението, докато не се вземе решение за законността на референдума. Това допитване не може да промени крайното и обвързващо решение на Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Ние очакваме и насърчаваме институциите в страната да решат всички свои отворени въпроси чрез съществуващата законова рамка и чрез конструктивен диалог. Важно е за всички страни да се въздържат от действия, които могат да ескалират, а Босна и Херцеговина трябва да се посвети на реформите в икономическата и социалната си политика, които ще я приближат към ЕС“, каза Коциянчич.

На вчерашния референдум в Република Сръбска 99% от гласувалите подкрепиха предложението 9 януари да бъде празник на сърбите в Босна и Херцеговина, което по-рано беше отхвърлено от Конституционния съд.