Още по темата

Европейските министри на търговията обсъдиха днес в Братислава темата за търговското споразумение със САЩ.

Те са стигнали до заключение, че то няма да може да бъде постигнато в реалистичен срок, предадоха световни агенции:

„Не е реалистично да достигнем окончателно споразумение до края на мандата на Барак Обама“, заяви след срещата министърът на търговията на Словакия Петер Жига, цитиран от Агенция „Фокус“.

Срещу сключването на въпросното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции се порведоха редица демонстрации.

Над 6000 души излязоха преди дни в Германия, като се обявиха срещу него.

Демонстрантите изразиха притеснение, че споразумението „ще наруши приетите екологични стандарти и правата за трудова заетост“.

Те твърдят още, че „от 2013 г. ЕС води при пълна непрозрачност преговори за търговско сътрудничество със САЩ - с други думи за създаване на най-голямата в света зона за безмитна търговия с потребителски пазар от близо 820 млн.души“.

От "Грийнпийс"-Холандия публикува в началото на май 2016-та година секретни документи от преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TТIP) между САЩ и ЕС, съобщиха от организацията.

Документите вече са достъпни на сайта www.ttip-leaks.org

"Тези документи изясняват мащаба и обхвата на търговията, която се изисква от гражданите на САЩ и на ЕС в гонитбата на корпоративни печалби. Време е преговорите да спрат и дебатът да започне", заявяват от "Грийнпийс".

Правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда

и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия, става ясно от 240-те страници вътрешни документи по споразумението.