Още по темата

Турският президент Реджеп Ердоган призова турците, които имат право на глас на следващите избори в Германия, да не гласуват за нито една от двете партии в управляващата коалиция и основни претенденти за победа на вота – консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия (СДП).

Освен тях, в черния списък на държавния глава влиза и партията на Зелените.

„Казвам на всички мои сънародници в Германия… да не гласуват за тях. Нито за християндемократите, нито за СДП, нито за Зелените. Всички те са врагове на Турция“, заяви Ердоган пред репортери в Истанбул.

Той обвини ХДС и СПД, че по време на своята предизборна кампания играят игра, в която „колкото повече биеш Турция, толкова повече гласове получаваш“. „Трябва да подкрепите политически партии там,

които не показват враждебност към Турция“,

каза той и добави, че за турските граждани в Германия „това е борба за чест“.

Президентът не уточни коя партия иска да подкрепят неговите сънародници по време на изборите на 24 септември.

Напрежението между Анкара и Берлин се засили през последните няколко месеца, превръщайки кризата в една от най-дълбоките между двете членки на НАТО.

Германия отправя критики към Турция за масовата чистка, която властите в страната предприеха след опита за преврат от 2016 г., в рамките на която бяха задържани и германски граждани, включително журналисти. И макар СПД и ХДС да са противници в предизборната си кампания, коалиционните партньори са единодушни в позицията си спрямо Анкара.

В същото време Зелените, които са опозиция в настоящия парламент, настояват за още по-тежки мерки срещу Турция, като сълидерът на партията Джем Йоздемир е от турски произход и е остър критик на Ердоган. 

Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува „намесата“ на турския президент Реджеп Ердоган

в германските избори, след като държавният глава призова турците в страната да не гласуват за нито една от управляващите коалиционни партии.

„Това е безпрецедентен акт на намеса в суверенитета на нашата държава“, каза Габриел в интервю. „Намесата на Ердоган в германската предизборна кампания показва, че той иска настрои хората в Германия едни срещу други“, допълни той.

От своя страна дипломатът, който е и бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП), призова хората да гласуват на предстоящия парламентарен вот, давайки гласа си за партии, защитаващи демокрацията.

Думите на Ердоган обаче бяха противоречиво приети

и сред турската общност в Германия. Съпредседателят на Асоциацията на турската общност в Германия Атила Караборклу заяви, че Ердоган „се опитва да раздели германското общество“ и цели да „нанесе удар по германската демокрация“. 

Ангела Меркел призова турския президент Реджеп Ердоган

да "не се намесва" в изборите на федералната република.

"Очакваме чуждестранните правителства да не се месят във вътрешните ни работи", заяви говорителят на Меркел Щефан Зайберт в "Туитър".