Още по темата

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща да бъде върнато смъртното наказание пред многочислените шествия и митинги, с които страната отбеляза една година от опита за преврат от 15 юли.

В словото си пред множеството на моста над Босфора, който след превратната нощ от миналото лято се нарича „Героите на 15 юли”, държавният глава даде дума, че ако в парламента бъде внесено искане за възобновяване на екзекуциите и то му бъде предоставено, той ще го одобри.

ДА СИ ПРИПОМНИМ СЪБИТИЯТА В СНИМКИ

Кой организира опита за преврат в Турция

„Оттук нататък подсъдимите за участие в метежа ще се явяват в еднакви оранжеви униформи като онези в Гуантанамо. Свършиха добрите дни за фетулахистите”, заяви Ердоган и се зарече, че

„ще бъдат откъснати главите на всички коварни предатели”.

Той каза още, че миналогодишният опит за преврат няма да е нито първи, нито последен.

„15 юли няма да е първото, но няма да е и последното нападение.

Ние знаем кой стои зад организацията ФЕТО, зад ПКК и ИДИЛ. Но първо ще откъснем главите на тези предатели. Ние сме правова държава. Когато парламентът вземе решението си по въпроса за смъртното наказание и то дойде при мен, аз ще го подкрепя, защото видях с очите си как огънят гори там, където падне”, заяви държавният глава.

Вижте видео от Анкара: 

Късно през нощта по време на словото на Ердоган пред парламента върху участниците във възпоменателния митинг падна дрон, няколко души бяха леко ранени и откарани с линейки.

Имението на Фетхуллах Гюлен, обвинен в Турция като организатор и режисьор на опита за преврат,

е било обект на „специални посещения”, съобщиха турски медии. Хеликоптер е кръжал над имота на Гюлен във времето, когато цяла Турция е отбелязвала годишнината след кървавата дата.

По-рано премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че въведеното в нощта на 15 юли миналата година извънредно положение в страната се удължава с още три месеца. Със специален закон денят беше обявен за Ден на демокрацията и националното единство.

Точно в полунощ на мобилните си телефони хората получиха гласови съобщения от президента Ердоган.  

С тях той ги поздравява по случай националния празник и пожелава „на мъчениците милост, а на героите здраве и благополучие“.

По-рано на фона на нестихващите съмнения, че превратът е инсцениран или поне контролиран от властите, Ердоган заяви, че Турция заслужава Нобелова награда за мир заради овладяването на опита за преврат. 

“Ако сравним мерките, които взехме, с тези, които биха предприели други държави, които не са били изложени на такива травматични събития като Турция, трябва да

ни присъдят Нобел за мир",

каза той. 

Вижте как изглеждаше Истанбул вчера: 

Президентът коментира и масовите уволнения в полицията и публичния сектор.

"Тези хора могат да отидат да работят в частния сектор. Това не е наша работа. Държавата няма да ги храни", заяви Ердоган.

Символично точно в 2.32 часа след полунощ

- моментът, в който преди година турски самолети F-16 бомбардираха парламента, турският президент похвали парламента за смелостта, проявена по време на опита за преврат.

Милиони шестваха по улиците на страната. Имаше молитви в джамиите през цялата нощ. Те започнаха 13 минути след полунощ.