Още по темата

Поздравителните писма на Турция към Русия за празника й на 12 юни дадоха повод на анализаторите да заговорят за сближаване на отношенията между двете страни, силно охладнели след свалянето от турски изтребителите на руски самолет в края на ноември

Турският президент Реджеп Ердоган е изпратил поздравително писмо

на колегата си Владимир Путин, като това е първата форма на официален контакт между двамата държавни глави от миналия ноември. 

Инцидентът доведе до дипломатически скандал и решението на Кремъл да наложи икономически санкции срещу Анкара, сред които ограничаване на туристическия поток и замразяване на големи съвместни проекти.

Ердоган потърси контакт с Путин непосредствено след инцидента през ноември,

но според някои информации руският президент е отклонил всички опити за телефонна връзка и среща между двамата.

Спасеният руски пилот: Свалиха ни без предупреждение

Руски пехотинец загина при спасителна операция за сваления СУ-24

Втори руски военен самолет нарушил въздушното пространство на Турция

Поздравления за руския празник е изпратил и новият турски премиер Бинали Йълдъръм към колегата си Дмитри Медведев.

Йълдъръм, който замени оттеглилия се Ахмет Давутоглу в края на миналия месец, вече отправи призиви за възстановяване на диалога между Москва и Анкара. Миналата седмица президентът Путин заяви, че общият проект за газопровод „Турски поток” не е окончателно прекратен. 

Разговорът между двамата далеч преди инцидента с бомбардировача: 

Всичко това говори за затопляне в двустранните отношения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира следното: „Ние искаме взаимоотношенията ни да се нормализират, да се върнат към предишното ниво на взаимноизгодното сътрудничество. Искаме това“. Песков обаче подчертава, че за да се случи това след инцидента със сваления руски бомбардировач през миналия ноември, Владимир Путин е поставил условието Анкара да направи конкретни стъпки, в противен случай нормализирането на връзките е невъзможно.

Според Анадолската агенция споделеното от Песков огорчение от срива

в двустранните отношения е знак за връщане към времето на най-активното сътрудничество между Анкара и Москва.

Вчера стана ясно и че посланикът на Русия в Анкара Андрей Карлов е дал потвърждение, че ще се включи в благотворителната вечеря „ифтар“ по покана на Реджеп Ердоган.

Думите на Песков и обещаното присъствие на руския дипломат на вечерята бе определено от турските журналисти като „топли ветрове“, „размразяване“ и „омекване“.