Още по темата

Германските депутати с турски произход не са никакви турци и "тяхната кръв не е чиста". Това твърди турският президент Реджеп Таийп Ердоган близо седмица, след като Бундестагът призна арменския геноцид

Дни след това Ердоган предложи да се провери дали съответства на турската националност кръвта на депутата от германския парламент Джем Оздемир. Оздемир, който е лидер на Партията на зелените, беше съвносител на текста на резолюцията, с която избиването на арменци в Османската империя преди 100 години бе признато за геноцид.

„Излиза един умник, подготвил нещо, и го внася в германския парламент.

Като си се родил и израсъл в Германия, в какви архиви си бил и какво разбираш от тази тема? Какъв турчин е той?! Кръвта му трябва да се изследва в лаборатория. Защото човек, в чиито жили тече кръвта на този народ, няма да обвини народа в геноцид”, заяви Ердоган пред випускници на университет в Истанбул.

Сега Ердоган обяви, че депутати като Йозан Мутлу (Зелените), Махмут Йоздемир (ГСДП), Джемиле Юсуф (ХДС)

и някои други нямат право да се наричат турци, тъй като те гласуваха заедно с мнозинството в Бундестага резолюцията, с която Берлин призна престъпленията над арменците.

Тъй като Ердоган категорично отказва да приеме понятието "геноцид", германските депутати с турски произход се превърнаха в мишена на неговия гняв. 

"Заплахите за убийство и апелите за кръвен тест са просто отвратителни",

заяви председателят на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу пред агенция ДПА.

"За щастие, от 1945 година насам никой вече не се опитва да определя хората по кръвта им. Това е абсолютно неприемливо", каза още той. 

Германските депутати от турски произход бяха засипани от омраза и клевети в интернет. 

Там лавинообразно се разпространяват техни снимки, над които пише "SIRTIMIZDAN VURDULAR" . В превод това означава следното: "Тези (депутати) ни забиха нож в гърба". В социалните мрежи въпросната публикация е била споделена няколко хиляди пъти.