Още по темата

„Европа загина в Босна и бе погребана в Сирия. Труповете на невинните деца, които бреговете мият, са гробниците на Западната цивилизация.”

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на мероприятие в Анкара, посветено на 14-годишнината от смъртта на босненския лидер Алия Изетбегович.

Ердоган за ЕС и САЩ: Турция не се нуждае от вас

Ердоган: Има мащабен план за унищожението на Турция

Изетбегович е първият демократично избран президент на Босна и Херцеговина и човекът обявил независимостта на страната от Югославия през 1992 – акт, на практика довел до кървавата война между сърби, хървати и бошняци в Босна, продължила до 1995.

Босненският лидер, починал през 2003, е теоритик на комбинацията от ислямски ценности и светска власт. През 1992 се надява на западна военна намеса, която да предотврати кръвопролитието в страната му. След липсата на такава отправя редица критики към международната общност и едновременно с това търси помощ в мюсюлманския свят.

В конфликта в Босна загиват над 100 000 души, а над бошняците е извършен първия признат геноцид в Европа след Втората световна война.

„Тези, които не видяха престъпленията в Босна, са глухи и слепи за изстъпленията срещу рохингите“, заяви Ердоган, който изтъкна „липсата на интерес” на Запада към хуманитарните трагедии в Сирия и Мианмар.  

„За съжаление през последните седем години старите европейски ценности бяха дискредитирани и унищожени от самите си притежатели“, заяви още Ердоган.

„Каква е разликата между това, което се случи преди 25 години в Босна, и това което се случва днес в Сирия“, попита Ердоган, според когото човешкото страдание не спира, докато „империалистичните кръвопийци продължават да експлоатират“.

През последните години при управлението на турският президент отношенията между неговата страна и Европейския съюз се влошиха до степен, в която преди търсеното членство на Турция в съюза сега изглежда все по-непостижимо.

В последните месеци се влошиха и отношенията на Анкара с Вашингтон поради редица причини. Последно САЩ спряха издаването на неимигрантски визи за турски граждани заради арестувани служители на консулствата им в Анкара и Истанбул.

Турските власти смятат, че дипломатите са членове на организацията на Фетхуллах Гюлен и по този начин са свързани с опита за преврат на Ердоган в средата на миналата година.

Турция настоява САЩ да осигури екстрадицията на проповедника Гюлен, който се намира там.